Élet vesesejtes carninoma-val (jelige: Zsuzsanna)

2007.9.13-án műtöttek: Tu.renis l.d.C64 pT1AGI NxM0 Resectio inf. tu.renis.

Szövettanom: 5 cm-es legnagyobb átmérőjű, részben kocsonyás bennékű tömlőkből, részben élénksárga, részben bevérzett területekből felépülő daganatszövet, mely tokba zártnak tűnik, azt a vese felszíne felé 1 cm-es átmérőjű területen töri át. (M) T:1+M:1+3/

TNM klasszifikáció: pT1a
M: 8312/3 Vesesejtes carcinoma
T: 7100 Vese N0S
Tu renis.ld C64 pT1AGI NxM0

A lapjukon 50-60 % 5 éves túlélésről olvastam, ez nagyon nyugtalanít, ugyanis az orvosaim azt mondták, hogy szerencsés vagyok, időben műtöttek, ne foglalkozzam magammal annyit, és a lehetséges áttétekkel se, mert a tüdőröntgen, az UH és a vizelet negatív.

Kérdéseim:
1. Élhetem az előző életemet: heti 1 óra úszás, 1 óra gyógytorna?
2. Fürödhetek-e a hévízi tóban (ott van nyaralónk) vagy más thermálmedencében? Azt hallottam, hogy ez ártalmas a daganatos (műtötteknél is) betegeknél?
3. Kell-e speciális vesediétát tartanom a cukros diéta mellé (gyógyszeres, nem magas)
4. Pozitív életszemléletű vagyok, de gyakran aggódom a műtétem óta. Túlsúlyos vagyok, 170 cm/88 kg. Ez ártalmas-e, kell-e fogynom a műtét és a leleteim miatt?

A leírtak alapján (T1a) Önnél a tumor mérete valóban nem volt nagy, ugyanakkor az Ön által leírt lelet alapján nincs adat a nyirokcsomók érintettségéről vagy daganatmentességéről (Nx).

A legtöbb onkológus nem javasol melegvizes (termál) fürdőket, ám a gyógytorna és a szokásos hőmérsékletű medencében történő úszás nem tilos.

Nem szükséges vesediétát tartania, ha a laboreredményei nem utalnak veseműködési zavarra. Ezt orvosa a kontrollok során időszakonként ellenőrizni fogja.

A megadott testsúly mérsékelt túlsúlyt jelent, aminek csökkentése az általános kondíciója, a cukorbetegsége, esetleg – ha van – a magas vérnyomása miatt indokolt, önmagában a vesedaganat operációja miatt nem.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Daganatok jellemzői
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák tüdőáttéttel
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top