Elhúzódó légúti betegség (jelige: gége betegségei)

December 31-én ágynak döntött egy felsőlégúti megbetegedés: belázasodtam, fájt a torkom és száraz köhögési rohamok gyötörtek. Antibiotikumot kaptam, amit végig is szedtem, a lázas állapotom csak január 2-ig tartott. A köhögésem hosszan elhúzódott, de most már csak a reggeli ébredéskor kell köhögnöm, és nem sokat. A torokfájásom viszont maradt. Eleve féloldali volt (baloldali), majd 4-5 napig úgy éreztem, elmúlt, de azután ismét elkezdett fájni, másodszor viszont a jobb oldalon. Nyelési nehézségem nincs, viszont folyamatosan idegentest-érzetem van a jobb oldalon. Rekedt nem vagyok, a hangom nem változott.

Annyit még, hogy dohányzom, napi 5, maximum 8 szálat (egy doboz cigaretta két és fél nap alatt fogy el), édesanyámnak volt hangszál polipja. Készítettek a múlt héten egy vérkép vizsgálatot, a leletem teljesen jó. Elhúzódhat ennyi ideig a felsőlégúti betegség?

Ritkán, de olykor több hétre is elhúzódhat egy felsőlégúti betegség, ugyanakkor a leírtak alapján az Ön esetében javuló tendencia figyelhető meg, s a vérkép lelete sem utal komolyabb bajra. Amennyiben a torokfájásos panaszai további egy hónap múlva sem szűnnek, vagy a köhögése megmarad, akkor az Önt kezelő orvos, vagy háziorvosa döntheti el a panaszok alapján, hogy van-e szükség gégészeti vizsgálatra és/vagy mellkas röntgenre, esetleg más vizsgálatra, kivizsgálásra.
Azt persze mondanunk sem kell, hogy minden doboz cigarettával növeli az esélyét annak, hogy egyszer valóban egy rosszindulatú daganat diagnózisával álljon Ön elé az orvosa (tüdőrák, szájüregi rák, garatrák, gégerák, nyelőcsőrák, nyelvgyökrák, a kiválasztó szervrendszerben veserák vagy húgyhólyagrák, stb.). Minden bizonnyal mint a dohányosok többsége, Ön is ennek pontos tudatában gyújt rá a soron következő cigarettájára, így erre gyanítjuk, felesleges is kitérnünk.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szájrák 19 évesen, 4 év dohányzás után?
Torokrák 21 évesen a dohányzás miatt?
Dohányzás, szúró torok
Fulladó 15 éves dohányos

Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top