Előrehaladott hasnyálmirigyrák

Utolsó reményként fordulok Önökhöz tanácsért. Nagytatám, aki 88 éves 2 hete sürgősséggel kórházba került hasnyálmirigyrák gyanújával. Azonnal műtötték, de sajnos semmit sem tehettek, csak felnyitották és vissza is varrták, mert több áttét is van, a hashártyát is beleértve. A lépe 13×7 centiméteres és tele van összegyűlt folyadékkal, az epe gyakorlatilag egyáltalán nem működik. A bácsi 2 hétig perfúziókon élt, beszélget, néha dühös és elszakad a valóságtól. 3 napja kezdett el 4-5 kanál pépes ételt fogyasztani, teát iszik pár kortyot. Ezen kívül a bal keze duplájára dagadt, a szondán, ami a húgyvezetékből van kivezetve, sötétbarna folyadék folyik. Az orvos annyit mondott: készüljünk a legrosszabbra.

Én most azzal fordulok Önökhöz, ha hasonló esetekből következtetve segíteni tudnak: hogyan fog változni az állapota, mire számítsunk és mennyi időre. Az orvosa napokat emlegetett, de most, hogy pár kanál étel bele tudok könyörögni, van-e remény jobbra vagy tényleg napjai vannak.
Második napja otthon van, tehát a perfúziók is megszűntek.

Nagyon kérem készítsenek fel arra, ami rám vár, két kisgyermekem van, két hete szinte semmit nem eszek, felemészt a bizonytalanság. Tudom, nem lehet megmondani száz százalékig mi fog történni.

Valóban nem tudjuk megmondani, hogy mi fog történni és mikor. Levele alapján áttétes, gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrákról van szó, amely a hasban szétterjedt. A sötét vizelet lehet annak a jele, hogy az epefesték (bilirubin) nem tud távozni a májból az epehólyagon, epevezetéken keresztül, s felszaporodik a vérben, s onnan a vizeletbe kerül. Ilyenkor a beteg bőre is gyakran sárgássá válik, szakszóval ilyenkor ikteruszról (icterus) beszélünk.

Csak a sötét vizelet alapján vagy a  bőr sárgasága alapján nem lehet biztosan megmondani, hogy milyen típusú az esetleges ikterusz – lehet, hogy az okozza, hogy a hasnyálmirigy-daganat vagy valamilyen áttét elzárja az epe elfolyását a májból. De az is lehet, hogy a májban is többszörös áttétek vannak, s a májműködés elégtelenségének jele a sárgaság. Az, hogy nagypapája „elszakadt a valóságtóll”, ahogyan a levelében írja, zavart tudatállapotnak is megfelelhet, ami májelégtelenség (majd májkóma) esetén is kialakulhat.

Leveléből nem derül ki, hogy miért került haza az elesett állapotú beteg a kórházból (a család vagy a beteg kérésére) és hogy látta-e lakhelyén a háziorvos, vele mit és hogyan lehetett megbeszélni. Mivel a leírtak alapján valószínűsíthető, hogy tényleg az utolsó életszakaszát éli a beteg, amennyiben van hospice-szolgálat az Önök környékén, esetleg az ápolás érdekében velük is fel lehetne venni a kapcsolatot.

A beteg tüneteit, s az állapot rosszabbodását általában az határozza meg, hogy milyen szerveket, szervrendszereket érint a betegség. Ha a máj állományában vannak például áttétek, akkor a zavart tudat lehet jellemző – a betegek egy kis része a májelégtelenség fokozódásánál agresszívvé is válhat, de gyakran az aluszékonyság, majd az eszméletlenség a fokozódó májelégtelenség vezető tünete. De állhat a tünetek előterében keringési elégtelenség, légzési elégtelenség (nehézlégzés, fulladás) és még sokféle tünet. A bal kéz duzzanat hátterében is állhat például trombózis (előrehaladott daganatos betegeknél szokatlan helyeken is kialakulhat vérrögösödés), de lehet, hogy a korábbi infúziós kezelések s például egy vénagyulladás áll a duzzanat hátterében.

Mindebben egy olyan orvos, például a háziorvos, aki ismeri a leleteket, s nem csak egy néhány soros e-mailre támaszkodik, érdemben és többet tud segíteni.

Top