Előrehaladott májrák: mik az esélyek?

Anyukámnál kb. 1 éve diagnosztizáltak májrákot. Volt kemoterápián, volt májműtétje (de valamit elrontottak, a 8. helyett a 4.-t vették ki vagy valami ilyesmi) és most november óta nagyon sokat fogyott, megpuffadt a has, vizesedett a lába, sokszor fáj a háta és a hasa, sokat alszik, fáradékony.

Szeptemberben azt mondták, hogy egy 4 cm átmérőjű folt és „számtalan” kisebb, de december elején nem mutatták ki a 4 cm-es foltot és már nem számtalan, hanem sokkal kevesebb folt van. Ja és nem mertem még neki említeni, nem akarom még jobban megijeszteni, de mintha egy nagyon picit sárgák lennének a szemei (vagy már csak én képzelem bele).

A kérdésem az, hogy mik az esélyek a gyógyulásra? Hányadik stádiumban van? Ha kevesebb „pötty” van, meg folt, akkor miért látom azt és érzi ő is, hogy rosszabbodik? Most pénteken vagy jövő héten mennek kontrollra, de az eredményeket kivárni nem bírom, őrlődök magamban.

Levelében kevés az objektíven értékelhető orvosi információ, nem lehet ezért pontosan megválaszolni azt a kérdését, hogy hányadik stádiumban van édesanyja. Levele alapján feltételezzük, hogy elsődleges májrákja van édesanyjának és nem valamely más daganat adott áttétet a májba, mert más daganatot nem említ a levelében (ha májáttét lenne, akkor az nem elsődleges, hanem másodlagos májdaganat volna, májáttét és nem májrák).
A haspuffadás lehet annak következménye, hogy a májműködés elégtelenné válásakor a has területéről a folyadék nem tud a májon keresztül visszajutni a szív felé és így a keringésbe, mert a daganatos máj megkeményedik (hasonlóan, ahogy májcirrózisban is lehet ilyet látni), s ennek következtében a hasi szervek területéről a folyadék nehezebben jut vissza a keringésbe a májon keresztül, és szabad folyadék formájában kiválasztódik a hasüregbe. Ezenkívül az sem elképzelhetetlen, hogy esetleg hashártyai kicsiny rizsszemnyi áttéteknek is szerepe lehet abban, hogy felszaporodik a hasi folyadék.
A jelentős fogyás, az aluszékonyság, a fáradékonyság lehet jele az előrehaladott daganatos betegségnek is általánosságban, de az utóbbi két tünet gyakran jele egy májelégtelenségnek is. Ennek magyarázata, hogy a máj elégtelen működése miatt egyre több méreganyag, salakanyag marad vissza a szervezetben.
A leírt kép – bár amint jeleztük, pontos stádiummeghatározásra objektív információk hiányában nincs lehetőségünk – előrehaladott stádiumú rosszindulatú daganatos betegségnek megfelelhet. Ilyen általános állapotban általában már nem indítanak (vagy nem folytatják a megkezdett) daganatgátló kezelést az onkológusok, és legtöbbször tüneti terápiát javasolnak, hogy a tüneteket minél inkább enyhíteni lehessen.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Májrák, májáttét
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sárgaság: epekő helyett májrák
Májrák és csuklás
Primer májdaganat, a betegség vége
Áttétes májrák genetikája
Májrák termálvizes kezelése?
Májáttét vagy májgyulladás
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top