Előrehaladott prosztatarák (jelige: uncle)

A nagybátyámnak előrehaladott prosztatarákja van, ami csak 1 hónapja derült ki, túl későn. Most szed gyógyszert és 3 havonta kap injekciót. Az lenne a kérdésem, hogy van-e akár természetes gyógymód, vagy bármi amivel segíthetnénk neki? Még nincsenek ugyan fájdalmai, de nem tudom mire számíthatunk későbbiekben, milyen esélyei vannak a gyógyszerekkel.

Leveléből nem derül ki, hogy az előrehaladott prosztatarák azt jelenti-e, hogy helyileg, a kismedencében előrehaladott a betegség, vagy távoli áttétek jelentkeztek. A prosztatarák esetén leggyakrabban a csontokban jelentkezik távoli áttét. A prosztatarák hormonérzékeny daganat, ezért kezelésében az androgén hormonok visszaszorítása fontos szerepet játszhat. Ezt szolgálja a valószínűsíthetően 3 havonta adott (tehát elhúzódó, retard hatású) injekció, illetve a tablettás kezelés (például úgynevezett teljes androgen blokád – TAB).

Amennyiben csontáttétek állnak fenn, akkor általában biszfoszfonát kezelést (infúziót vagy tablettát) is alkalmaznak, amely lassítja a további csontáttétek megjelenését, illetve gátolja/késlelteti az úgynevezett „vázrendszeri események” (például csonttörések, csigolya összeroppanás) kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top