Elszarusodó invazív karcinóma (jelige: Levi)

Édesapámnak elszarusodó invazív karcinómát diagnosztizáltak a műtétet követő szövettani vizsgálat alapján. Sugárkezelést és kemoterápiás kezelést kapott. Nemrég a bal oldali nyaki nyirokmirigye megduzzadt, begennyesedett és kifakadt, sűrű állagú folyadék jön belőle, a környéke is duzzadt és kemény tapintású. Áttét lehet? Biopsziát kell vetetni? Milyen szakemberhez forduljunk? Sugárkezelés segíthet? Milyen alternatív gyógymód alkalmazható az orvosi kezelés mellett?

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy az elszarusodó laphámrák, amelyet diagnosztizáltak, műtöttek, kemóztak és sugaraztak, hol helyezkedett el. Elképzelhető, hogy a nyak bal oldali megduzzadt nyirokcsomói az úgynevezett regionális (környéki) nyirokcsomói az elsődleges (primer) daganatnak, s ekkor elképzelhető, hogy áttétről lehet szó.

Tekintettel arra, hogy édesapja korábban már kemoterápiás és sugárterápiás szakember kezelése alatt is állt, ezeket a szakembereket érdemes felkeresni. Leveléből nem derül ki, hogy az elszarusodó carcinoma műtét és sugárkezelés menyi ideje volt, s hogy azóta édesapja jár-e, járt-e kontroll(ok)ra, hiszen aktív onkológiai kezeléseket követően általában visszakérik kontroll vizsgálatokra a daganat miatt ellátott betegeket.

Amennyiben a kezeléseket követően járt kontroll vizsgálatokra, ott érdemes jelentkezni a további kivizsgálás és a teendők eldöntése érdekében, ott születhet döntés arról, hogy például szükség van-e biopsziára vagy egyértelműen áttétesnek látszó folyamatról van-e szó. Azt, hogy sugárkezelésre van-e lehetőség, részletesebb kivizsgálás után radioterapeuta, tehát sugárterápiás szakember döntheti el, részben annak is a mérlegelésével, hogy korábban pontosan milyen kezelések történtek.

Alternatív gyógymódokról az e készítményeket gyártók-forgalmazók döntő többségükben nem végeznek el olyan klinikai vizsgálatokat, amelyek alapján orvosilag megalapozott véleményt lehetne mondani egy konkrét beteg vonatkozásában. A gyógyszereknél a gyógyszergyártók csak akkor hozhatnak bármit is forgalomba gyógyszerként (akkor kap a készítmény törzskönyvet), ha sokéves vizsgálatok során bizonyították a hatékonyságot. Étrend-kiegészítőként jelenleg (2012) regisztráció után gyakorlatilag bármilyen hatóanyag, ami nem közvetlenül mérgező, forgalomba hozható: a gyártókat, a forgalmazókat nem köti bizonyítási kényszer, nem kell bizonyítaniuk a hatékonyságot, gyakorlatilag mindezt a költséget marketingre, hirdetésekre fordíthatják.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Válaszokra várnak a fej-nyaki daganatos betegek

Top