Eltávolított here (jelige: Gábor)

32 éves vagyok és 6 hónapja volt egy műtétem: kivették az egyik herét, mert egy 3 mm-es daganat volt rajta. Az orvos, aki megoperált azt mondta, jó lenne, ha el mennék sugárkezelésre. Ezért elküldött egy onkológushoz, aki azt mondta, hogy nem kell, mert az eredmények elég jók. Én örültem, hogy nem kell mennem, de ezt már bánom, mert visszamentem az orvosomhoz most, elmondtam neki, hogy nem voltam, és jól megijesztett.

Én aradi vagyok (Románia) és az orvosom azt javasolta, hogy menjek Szegedre. De sajnos nem tudom, hol érdeklődjek vagy kivel beszéljek! És az is érdekelne, hogy muszáj-e menni!? És mennyibe kerülne?

A hererák műtéti eltávolítását követően az esetek egy részében műtét utáni (úgynevezett adjuváns) kemoterápiára van szükség, illetve bizonyos esetekben sugárkezelésre. Ennek szükségessége függ a daganat szövettani típusától, a műtét előtti-utáni tumormarker vizsgálatok (AFP: alfa fötoprotein és béta-HCG: béta-humán-choriogonadotropin hormon) eredményétől, valamint a képalkotó vizsgálatok (hasi ultrahang, mellkasröntgen, CT vizsgálatok stb.) eredményétől is.
Bizonyos esetekben szükség lehet a hasi nyirokcsomók eltávolítására is (mivel a here a hasban fejlődik ki, s onnan száll le a herezacskóba, az úgynevezett regionális nyirokcsomók a hasban vannak.) Ha szükség van erre az úgynevezett adjuváns kezelésre, akkor azt a műtétet követően 1-2 hónapon belül kell alkalmazni.
Az Ön esetében, egy 3 mm-es daganatnál lehet, hogy valóban nem volt szükség adjuváns kezelésre, de ilyen esetben is rendszeres onkológiai kontroll vizsgálatokra van szükség. Ezek az időszakos kontrollok, amelyek eleinte 3, később 6 havonta történnek, általában fizikális orvosi vizsgálatból, tumormarker vizsgálatokból, és megfelelő gyakorisággal végzett képalkotó vizsgálatokból (hasi ultrahang, mellkasröntgen, szükség esetén CT) állnak.
Hererákos beteget több helyen kezelnek Magyarországon. Több alapítvány is létezik, amely a határon túli betegek magyarországi gyógykezelését támogatja. Konkrét gyakorlati információkat kaphat például a Segítő Jobb Alapítványtól: a szervezetet az interneten a www.sja.hu címen találja, ott az országban működő diszpécserszolgálataik telefonos elérhetőségeit is közzétették.
Top