Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása

21 éves srác vagyok, és még nem voltam urológusnál, mert előbb informálódni szeretnék. A problémám annyi, hogy kitapintva a bal herém kisebb mint a jobb, és jobban le is lóg, valamint amíg a jobb vízszintesen fekszik, addig a bal inkább függőleges irányba áll, és a here- vagy spermavezeték is vastagabbnak tűnik tapintásra, mint a jobboldalinál. Tudom, nem vagyok urológus, de csomókat nem érzek egyik herénél sem és fájni sem szokott csak úgy magától, ami állítólag a rák jele lehet. De mégsem merek elmenni kivizsgálásra, mert mi van, ha tévedek?!

Amit leír, lehet, hogy csak anatómia variáns: nagyon gyakori, hogy a két here nem azonos méretű, és nem pontosan azonos elhelyezkedésű. A hererák nem jár feltétlenül fájdalommal, főleg, ha egy kisebb, néhány milliméteres vagy fél-másfél centiméteres gócról van szó a here állományában.

Férfiaknál, főleg fiatal férfiaknál a here rendszeres önvizsgálata legalább olyan fontos, mint nőknél az emlő önvizsgálat, ez teheti lehetővé a kisebb méretű daganatok időben történő felfedezését. A hererák mai tudásunk szerint nem megelőzhető, ám az egyik legjobban gyógyítható daganattípus.

Összességében természetesen nem javasolhatunk mást, minthogy menjen el urológiai vizsgálatra, amely remélhetőleg megnyugtató eredménnyel zárul az Ön számára.

„Mégsem merek elmenni kivizsgálásra, mert mi van, ha tévedek?!” – teszi fel a kérdést, ám erre csak visszakérdezhetünk. Milyen ellenérv szólhat egyáltalán egy vizsgálat ellen? Ha nincs baj, akkor legalább nem feszíti tovább a szorongás. Ha fennáll valamilyen betegség, akkor azt pedig meggyógyíthatják, mivel idejében észrevették. Sajnos ezt az Ön által megfogalmazott kérdést nagyon sokan felteszik maguknak, nemcsak fiatalok, hanem idősebbek is, s ezért azután félelemből nem mennek el orvoshoz. A halogatásnak, a vizsgálat elodázásának azután gyakran az az önbeteljesítő következménye, hogy a késlekedés miatt már valóban nagyobb lesz a baj.

Egész életre szóló tanácsként még egyszer hangsúlyozzuk: egyetlen vizsgálatot (akár urológiai, akár más természetű) sem szabad halogatni. Ha nincs betegségünk, akkor miért tartsuk magunkat stresszben a bizonytalansággal? Ha pedig netán van valamilyen komolyabb, beavatkozást igénylő elváltozás a szervezetünkben, az magától nem fog meggyógyulni, csak rosszabbodni.

Kapcsolódó cikkek:
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Herevizsgálat diagnózisa
Hererák: echoszegény terület a májban
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top