Elváltozás a májban (jelige: FNH?)

Egy 28 éves nő vagyok és másfél hónappal ezelőtt egy hasi ultrahang vizsgálat során a májam jobb oldali lebenye szélénél 4 cm átmérőjű isodens körülírt elváltozást találtak. Ezen kívül a jobb lebenyben egy 11 mm és 15 mm nagyságú mérs. echodus elváltozás is megfigyelhető. Erre speciális vizsgálatokat végeztek, ami FNH-t mutatott.

A máj MR vizsgálat eredménye, amin egy hete voltam a következő: a máj kp. fokban nagyobb, V-ös szegmentumában egy 56x52x35mm-es kerekded képlet ábrázolódik, mely a kontúrt előboltosítja, az epehólyagon kis benyomatot okoz. Az elváltozás a T1 képen a környező májszövethez képest minimális mértékben alacsonyabb jelmenetű, a T2 képeken csaknem izointenz. Az eltérés centrumában 15 mm legnagyobb átmérőjű, centrális heg látszik, mely a T2 képeken emelkedett jeladású. Közelében a máj VI-os szegmentumában egy 20×25×21 mm-es hasonló jellegű képlet látszik, melyben a centrális emelkedett jeladású rész 5 mm átmérőjű. Ezen képlet a kontúrt kissé szintén előboltosítja, a további részen a májszerkezet megtartott.

A lép, a pancreas, a mellékvesék és a vesék kóros eltérést nem mutatnak. Az epehólyagban kőjel nem látszik. A vizsgálati régióban kóros nyirokcsomó nem ábrázolódik. Vélemény: A vizsgálatok az FNH diagnózist erősítik meg. Amennyiben műtét nem történik, UH követés javasolt.

A kérdésem az lenne, hogy másfél hónap elteltével a számadatokból számomra az derült ki, hogy a daganatok nőttek. De mivel az orvosom szabadságon van, nem tudtam még elvinni hozzá a leleteimet és ezért aggódom, hogy ez mit jelent?! Lehet, hogy meg kell műteni? Panaszt nem érzek. Azt nem tudom, hogy ezek a méretek nagynak számítanak, amit műteni kell, vagy elég, ha csak UH -on ellenőrizzük? Kérem válaszukat, mert nagyon ideges vagyok miatta.

Általánosságban az mondható, hogy az ultrahang vizsgálaton és az MR vizsgálaton mért gócok mérete nem szokott pontosan azonos lenni már csak a két vizsgálat technikai különbözősége miatt sem. Az is nehézséget okozhat a leletek értékelésénél, hogy az UH-n három gócot írnak le, az MR-en két góc került leírásra, s valóban jól látja, hogy az MR vizsgálaton nagyobb átmérőjűnek jelzik a gócokat.

Ennél a leletnél 1-2-3 hét késlekedés a lelet bemutatásánál nagy valószínűséggel semmilyen problémát nem jelent. Amennyiben sokkal hosszabb szabadságra ment a kezelőorvosa, vagy továbbra is nyugtalanítja a lelet, akkor azon az osztályon, ambulancián jelentkezhet, ahol egyébként orvosa dolgozik, s az őt helyettesítő orvos/orvosok adhatnak szakmailag kompetensebb véleményt a leletről.

Amint azt a kapcsolódó korábbi válaszainkból is láthatja, az FNH-ról már megírtuk: az FNH betűszó a „focalis nodularis hyperplasia” rövidítése, ami egyfajta jóindulatú májdaganatot jelöl, amely gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál. A tüntetmentesen felfedezett FNH esetén rendszerint – amennyiben azt más tényező nem indokolja – nem tartják indokoltnak a sebészi kimetszést az orvosok. Más a helyzet abban az esetben, ha a tumor növekszik vagy panaszokat okoz. Sebészi eltávolításra általában csak gyorsan növő, jelentős panaszokat okozó elváltozásnál gondolnak, ám többszörös gócnál nem lehet általában minden gócot eltávolítani.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Májrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
FNH: mik az esélyeim az elrákosodásra?
FNH góc a májban
FNH és epekő
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH

Top