Elzárkózás a kemoterápiától (aggódó gyermek 2.)

Tisztelettel köszönöm korábbi válaszukat. Azt elfelejtettem leírni, hogy 73 éves, áttétes végbélrákban szenvedő édesapámnál nyáron kezdődött egy nagy súlyvesztéssel járó hasmenés. Ekkor ezt ő elbagatellizálta. A családom nem is szólt, hogy apukám kórházban van (3 hete), így nem tudom a teljes igazságot az orvos álláspontjáról, mivel kedves családom teljesen elzárkózik a kemoterápiától. Mit tegyek?

Ezen kérdése immáron nem orvosszakmai felvetés, hiszen a probléma vélhetően a családi kapcsolatokban gyökerezik, így tartunk tőle, hogy ebben nem segíthetünk. Kérjük fogadja el, hogy ilyen jellegű kérdésekben mi nem foglalhatunk állást, ezt akkor sem tehetnénk, ha pontosan ismernénk a viszonyaikat.

Általánosságban annyit mondhatunk, hogy minden cselekvőképes betegnek joga van megtudni az állapotával kapcsolatos minden rendelkezésre álló információt, s tudni arról, hogy milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, azoktól milyen eredmény vagy negatív mellékhatás várható. A kezelőorvos a beteg állapotáról a páciens rendelkezése szerint, akaratát tiszteletben tartva adhat információt másoknak. Jelen esetben édesapjának kell döntenie arról, hogy vállalja-e az újabb kemoterápiás kezelést.

Előzmény

Top