Emlő kivizsgálás (jelige: 39 éves nem szült nő)

Egy éve kis göbös rugalmas csomót találtam a jobb mellemben. Folyamatos önvizsgálattal és 3 havi ultrahang ellenőrzés mellett nem volt növekedés. Rá egy évre, azaz 5 hete találtam egy nagyobb, tömör tapintatú, nem elmozdítható csomót, amitől nagyon megijedtem, mivel menstruáció után, 4 hetente rendszeres önvizsgálatot végzek és egyszer csak tapinthatóvá vált számomra. Egy hét várakozás után (10.18.) bejutottam az Országos Onkológiai Intézetbe egy sebész főorvoshoz, aki azonnali komplex képalkotó vizsgálatot végeztetett el. Az tudni kell, hogy 14 éve behelyezésre került 200cc Eurosilicon implantátum (azzal az okkal, hogy eszméletlenül kevés mirigyállományom miatt szinte csak mellbimbóm volt), amivel soha semmi probléma nem volt és most sincs.

Eddigi eredményeim: (10.21.)
Fizikális vizsgálat: jobb emlő: K3
Bal emlő: K1

A jobb emlő axilláris nyúlványában 10 óra irányában egy 1 cm körüli, 9 óra irányában 0,5 cm körüli tömöttebb terület észlelhető. Egyéb kóros resistentia egyik oldalon sem tapintható. Axillák negatívak.

Mammographia:
Jobb emlő: R3
Bal emlő: R1

Mindkét emlőről csak MLO felvétel készíthető. Jobb oldalon a felső negyednek megfelelően egy 24 mm körüli mirigydensitasú terület észlelhető, egyebekben mindkét oldalon adiposus mirigyállomány ábrázolódik.

UH:
Jobb emlő:U3
Bal emlő:U1

A jobb emlőben 10 óra irányában egy 7×14 mm-es körülírt echoszegény terület észlelhető, 9 óra irányában egy 5 mm-es képlet ábrázolódik. Egyéb kóros eltérés egyik oldalon sem látható. Axillákban megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódott.

Vélemény:
A jobb emlő külső-felső negyedében lévő képlet bizonytalan dignitású, UH vezérelt cytológiai mintavételt végeztünk, II jellel 2 db kenet. A jobb oldalon 3 óra irányban lévő képlet elsősorban cystának tartható, I. jellel AC mintavétel 2 db kenet.

Hozzátenném, hogy az adjunktus doktornő az AC után azt mondta, valószínűleg eredménytelen lesz a mintavétel, és a 7x14mm-es elváltozás gyanús neki…

Cytopathologiai lelet: (10. 22.)
I.-II. Egynemű lipidszerű massza látható vérelemekkel. Egyéb sejt nem mutatkozik.
Vélemény:
I.-II. Nem reprezentatív C1

Sebész Főorvosom véleménye: (10.22.)
Sürgős előjegyzés emlő MRI-re, 11.02-én voltam, kontrasztanyagos emlő MRI-t végeztek.

Főorvosom véleménye: MRI lelet birtokában az elváltozás asp.cyt. vagy Core bopsiás mintavétele szükséges. Amennyiben ez nem kivitelezhető, úgy a képlet műtéti eltávolítása is szóba jöhet.

Ami „tetszik” és egyben ijesztő, hogy mindent ennyire gyorsan végeztek el nálam. Van mitől félnem? Esetleg rosszindulatú elváltozásra is számíthatok? Sokat olvastam ez idő alatt az AC C1-es eredmény okairól, de mégsem tudok megnyugodni. Még két nap és talán többet fogok tudni az MRI eredményből adódóan. De mégis rossz előérzetem van.

Jelenleg Önnél kivizsgálás zajlik, egymásra épülő  lépésekben, melyek célja annak eldöntése, hogy az emlőben lévő elváltozás jó vagy rosszindulatú-e. Ezt elsősorban a citológiai vagy szövettani mintavétel döntheti el (esetleg az elváltozás kimetszése és szövettani feldolgozása) – ennek eredményét nem lehet előre megjósolni, így találgatni sem a lehetséges továbblépési lehetőségeket.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Genetikai kristálygömb: akarjuk tudni meddig élünk?
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Jóindulatú emlődysplasia
Csomók a mellben 20 éve: masztopátia, fibroadenoma
Jóindulatú melldaganat műtéte
Fibroadenoma C3 a mellben
Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Fibroadenoma a mellekben?
Fibroadenoma: ciszták vagy kiújulás?
Fibroadenoma lelete
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők

Top