Emlődaganat Herceptin-kezelés nélkül

HER2 pozitivitással és a Herceptin-kezeléssel kapcsolatban szeretném kérni az Ön véleményét, tanácsát. 2008. november végén műtötték anyukámat (58 éves) emlődaganat miatt.

A szövettani eredmény: Cc. ductale invasivum mammae ls. A tumor mikroszkópikus képe: 9×9 mm malignus mikrocalcificatio megfigyelhető. Az invasiv tumor mellett, ill. a távolabbi emlőállományokban High Grade DCIS észlelhető necrosis nélkül. Malignus mikrocalcificatio ezen a területen is észlelhető. A tumor mag. grade-je 3. Nottingham szövettani grade (3+3+1=7):2. Tiz. nagy nagyítású látótérben 3 db mitosis észlelhető. A legközelebbi sebészeti szél 1 mm-en belül található, ez az elülső sebészeti szélnek felel meg. Az elvégzett immunhisztokémiai vizsgálat során a tumorsejtek 75%-a közepes fokú ER és 50% közepes fokú PR pozitív. HER2 over expressió erősen pozitív TNM pT1b N0M0.

Az onkoteam ezt követően reexcisiot javasolt. A január közepén elvégzett második műtét szövettani eredménye: Malignitásra utaló jelek a vizsgált metszetekben nem észlelhetők. M09450 Granulatio aspecifica procter corpus alieum (filum) postoperativa M44160, loco operationis mammae l.s. L92, 30 48130.

2009. február közepétől 2009 júniusáig anyukám 6 FEC kezelést kapott, majd 2 héttel később kezdődött a (33) sugárkezelés: 6 MV foton irradiatiot kapott a bal emlőre 50,4 Gy összdózisban.

2009. március elején kaptuk meg a FISH vizsgálat eredményét: HER 2 génamplifikáció igazolható.

A Herceptin-kezelés először 2009 májusában az utolsó kemoterápiás kezelés előtt került szóba. A 33 sugárkezelést követően a mellkasröntgen, hasi- és emlőultrahang, ill. mammográfia nem mutattak áttétet. CEA: 1,68. Ezután anyukám időpontot kapott (2009. 09. 25-re) a Herceptin-kezelés elkezdésére. Több leletén szerepel: „Tekintettel a HER2 pozitivitásra Herceptin-kezelés javasolt.” Ehhez kapcsolódóan elment vérvételre, a Herceptin-kezelés napján szívultrahangra és EKG-ra (minden eredmény negatív).

Végül ezzel az indokkal maradt el a Herceptin-kezelés: „Tekintettel arra, hogy szövettani leírásában a tumor mérete nem éri el az 1 cm-t, ezért a betegnek Herceptin kezelés nem adható.” „A megkezdett 1 tbl. Femara szedése naponta.”

Szeretném megkérdezni, milyen kockázattal vagy hátránnyal jár számunkra, ha az erősen pozitív HER2-es eredmény ellenére kimarad (a daganat méretére hivatkozva) a Herceptin-kezelés, ami ha jól tudom, nagyon fontos lett volna. Laikusként nagyon nehéz ezt mérlegelni…

A gyógyulás érdekében szeretnénk mindent megtenni, akár saját költségünkre is. Próbáltam tájékozódni, de úgy érzem, nem mindennel vagyok tisztában a HER2 pozitivitás tényleges veszélyeivel kapcsolatban: ez és az elmaradt kezelés kétségbe ejt minket.

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvasta üzenetemet, és nagyon örülnék, ha tanácsot tudna adni, érdemes-e továbblépnünk, hiszen nem szeretnénk semmit sem elszalasztani a gyógyulás érdekében!

Kérdésével kapcsolatban onkológusunk konzultált kifejezetten emlőrák kezelésében jártas szakemberrel is. A HER2 gátló kezelést akkor érdemes adni, ha a daganat immunhisztokémiai módszerrel HER2 pozitívnak bizonyul. Műtét utáni (adjuváns) kezelésnél ennek a készítménynek az alkalmazását leginkább olyan betegeknél tesztelték, akiknél az elsődleges emlődaganat 1 cm feletti volt. A korai emlőrák kezelésére vonatkozó tudományos-szakmai irányelvek alapján a HER2 gátló kezelés alkalmazásától elsősorban azoknál az emlőrákoknál várható a betegség kiújulási kockázatát csökkentő hatás, ahol az elsődleges daganat 1 cm-nél nagyobb volt. A hónalji nyirokcsomó negativitás miatt, és a kis daganatméret miatt véleményezte úgy az onkológus, hogy kisebb kockázatú csoportba tartozik az édesanyja.

Ugyanakkor a kórelőzményeket tartalmazó leletek birtokában lehetőségük van úgynevezett második szakvéleményt kérni egy másik onkológiai centrumtól, vagy az adott onkológiai centrum osztályvezető főorvosától is kaphatnak részletesebb felvilágosítást arról, hogy először miért javasolták a kezelést, majd miért álltak el az alkalmazásától.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Mozgással a mellrák ellen
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2: hormonkezelés és CEA érték
Mellrák terápiájának hatásai?
Carcinoma ductale
Emlőrák, grade 3
HER2 mellrák tumormarkerei

Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top