Emlőrák, áttétek (jelige: Édesanya 1947.)

Édesanyámon 2002. 12. 28-án szektorműtétet végeztek, jobb oldali emlőből tumort távolítottak el quadráns műtéttel. 2003. 04. 14-től 2003. 05. 21-ig sugárterápiás kezelést kapott. Azóta évente járt mammográfiai kontrollvizsgálatra, mely elváltozást nem mutatott (utoljára 2010. július). 2010. év nyarán méhcsípést követően jobb keze hetekig be volt dagadva, majd az apadást követően, s azóta is folyamatosan nagyon erős fájdalom és zsibbadás van a karjában és a vállában. Szeptember elején csomót észlelt a nyaka mellett. Kezelőorvosa ultrahangra, majd CT vizsgálatra küldte. Az eredményt megosztanám Önökkel és kérném véleményüket, mennyire súlyos az állapota, az eredmények alapján milyen stádiumban van?

A MELLKAS CT VIZSGÁLATA
Natív és kontrasztanyag felvételeket készítettünk a mellkasbemenettől a mellékvesék szintjéig. Mellkasi folyadék egyik oldalon sem látszik. Mk. tüdő felső lebenyén néhány 7-12 mm-es, a jobb 4. szegmentumban egy 12 és egy 15 mm-es, mko. a 8. szegmentumban egy-egy 15 mm-es kerekded lágyrészképlet ábrázolódik. A jobb csúcsban subclavicularisan 63×50 mm-es, éles kontúrú lágyrészterime észlelhető, mely az I. borda lysist mutató elülső ívét is involválja. A többi mellkasi csonton kóros szerkezeti eltérés nem észlelhető. A carina felett paratrachealisan egy 15 mm-es nyirokcsomó figyelhető meg. A mellékvesék épek.

Vélemény: Mko. multiplex intrapulmonalis met., Mediastinalis lymphadenomegalia. Jobb csúcsi képlet nagy nyirokcsomó vagy csont met. lehet.

A hasi és kismedencei CT egyik szervben sem mutatott elváltozást. Az azóta elkészült 63×50 mm-s csomóból vett minta eredménye rosszindulatú, a csontizotóp vizsgálat eredménye még nincs kész. A kezelőorvos az esetleges műtét lehetőségét nem említette, a kemoterápiás kezelés kiválasztása az izotóp vizsgálat eredményétől függ.

Édesanyám a betegség kiderülése óta (3 hónap) 15 kg-ot fogyott, most 60 kg, alig eszik valamit, nem kíván semmit, ha eszik is, gyakran kihányja. Elkezdhető így a terápia, vagy esetleg valamilyen erősítésre van szükség?

Édesanyjánál IV stádiumban lévő emlőrákról beszélhetünk, amely többszörös (multiplex) áttéteket (metasztázisokat) adott mindkét tüdőbe, s emellett a gátorüregben (mediasztinalisan) is írnak le olyan méretű nyirokcsomót, ami felveti annak a lehetőségét, hogy azt a nyirokcsomót is beszűrte már a daganatos folyamat.

A kulcscsont alatt (subclaviclarisan) jobb oldalon leírnak egy 63×50 mm-es képletet, amely az I. bordát „kirágja” (lysist, vagyis felritkulást okozott rajta). Mivel nem egy helyen jelent meg a betegség, hanem több helyen, azaz a daganat áttétei szétterjedtek a szervezetben, a műtét ezért nem jön szóba, mivel minden áttétet nem lehet megműteni.

Tekintettel arra, hogy a kulcscsontnál lévő folyamat fájdalmat is okoz, felmerül annak a lehetősége, hogy erre a nagyobb gócra fájdalomcsillapítási célzattal sugárkezelést is kapjon édesanyja, remélve azt, hogy egyrészt így az ottani áttét megkisebbedik, másrészt csökken a fájdalom – de ennek kivitelezhetőségéről sugárterápiás konzílium adhat véleményt.

A tüdőben szétszóródott folyamat miatt mindenképpen szisztémás kezelés (vagyis az egész szervezet kezelése) szükséges, s ezért vetette fel onkológusuk a kemoterápia szükségességét. Ezzel párhuzamosan természetesen édesanyja kaphat az észlelt fogyás miatt tápszereket, vagy kifejezetten daganatos betegek fogyására törzskönyvezett egyéb készítményt, ebben az édesanyját kezelő onkológus segíthet. Emellett pedig kiemelten fontos odafigyelni a fájdalomcsillapításra, ebben fontos a beteg, a gondozó és az orvos közötti együttműködés, kommunikáció, hogy jelezzék, ha az addig alkalmazott fájdalomcsillapítás netán már nem kielégítő.

Mindezeken túl pedig természetesen nagyon fontos, hogy ebben a nehéz élethelyzetben a beteg érezze az őt körülvevő szeretetet, elfogadó gondoskodást és türelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, fájdalmas csontáttétek
Gyógyszer a mellrák csontáttétjének kezelésére

Májáttét, csontáttét mellrákban

Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top