Emlőrák: csomó a műtéti hegnél (jelige: Májuska)

Édesanyámnál előrehaladott mellrákot diagnosztizáltak. Az elmúlt időszakban túl lettünk az emlő leoperálásán, két kemoterápiás kezelésen. A kezelések közötti időszakban elvégzett vérvizsgálatok jó vérképet mutattak. Az időközben elvégzett CT eredményről sajnos nem tájékoztattak. A legutóbbi vérvétel eredménye szintén jó volt, viszont a műtéti heg közelében „kisebb szilványi”, kemény csomó alakult ki. Ismételt ultrahangra kell majd mennie.

Kérdésem: mennyi a valószínűsége, lehetséges-e, hogy ez egy újabb tumor, áttét? Mellrákon már áttesett ismerősöm szerint a heg közelében gyakran előforduló tünetként alakulhat ki ilyen csomó, ami nem feltétlenül újabb tumor.

A műtét utáni hónapokban az emlőműtét hegében jelentkező csomó gyakran valamilyen savóképződés, s nem áttét. Ennek eldöntéséhez (differenciáldiagnózisához) ugyanakkor orvosi vizsgálatok, kivizsgálás szükséges. Levele alapján édesanyja előrehaladott emlőrákban szenved, vagyis áttétek is igazolódtak. A második ciklus kemoterápiás kezelés után elvégzett kontroll CT vizsgálatról érdeklődjön a kezelőorvosnál, illetve hasznos, ha Önnek is megvan minden lelete (akár másolatban vagy az ambuláns lap, esetleg a kórházi zárójelentés részeként).

A kontroll CT viszgálatra azért kerül sor, hogy eldöntsék, a megkezdett kemoterápiás kezelés mellett az áttétek kisebbek lettek, változatlan méretűek maradtak vagy növekedésnek indultak-e. Amennyiben kisebb vagy változatlan méretű áttétek igazolódnak a kontroll CT vizsgálat során, és nem jelenik meg új áttét, valamint a mellnél lévő elváltozás sem bizonyul új daganatos gócnak, akkor várhatóan a megkezdett kezelést folytatják.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák, magas trombocitaszám
Emlőrák következtében csontáttétek
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák sok áttéttel
Sokszoros áttétek
Mátáttétes emlőrák következményei
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top