Emlőrák: döntés a kemoterápiáról (jelige: her2)

HER2 pozitív vagyok, áttétek nincsenek, Herceptint csak pénzért kaphatok. Hit, immunrendszer erősítése, stb. maximális, úgy tűnik, hogy javulok.

Miért nem elég a Herceptin? Kemoterápiával kombinálva ugyanúgy ki leszek téve a durva mellékhatásoknak?

A döntésemhez szeretném, ha gyorsan válaszolnának.

Ahhoz, hogy érdemben válaszolhassunk, nem áll elengedő információ rendelkezésünkre a betegsége jelenlegi állapotáról, de nagy vonalakban igyekszünk tájékoztatást adni. Azt, hogy pontosan mit ért immunrendszer-erősítés alatt, és az ehhez kapcsolódó, Ön által érzett javulás miben nyilvánul meg, ezt sem értettük leveléből.

Amennyiben most került sor az emlőműtétre, akkor a műtét utáni kemoterápia kiegészítéseként lehet alkalmazni az Ön által említett gyógyszert, az előzetes vagy párhuzamos kemoterápiás kezelés nélkül nem adható. A készítmény törzskönyvi (hatósági) engedélye írja elő ezt az alkalmazási módot, ugyanis a statisztikailag alátámasztott, bizonyító erejű klinikai vizsgálatokban így adták ezt a készítményt, s ilyen kezelések során igazolták a hatékonyságát.

Jelenleg a korai emlőrákban ennek a készítménynek a finanszírozása egyedi méltányossági kérelemhez kötött. Ez a fajta HER2 gátló kezelést korai emlőrákban (vagyis áttéttől mentes állapotban, a műtétet követően) akkor lehet kapni, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az egyébként meglehetősen költséges kezelés érdekében beadott egyedi méltányossági kérelmet kedvezően elbírálja. Áttétes betegségben is taxán tartalmú kemoterápiás kezelés során lehet alkalmazni, illetve bizonyos hormonkezelés mellett is vannak törzskönyvben jóváhagyott kezelési lehetőségek.

A kemoterápiának és a HER2-gátló kezelésnek is lehetnek mellékhatásai, ezekről a hatásokról és kivédésük/mérséklésük lehetőségeiről az adott készítményt alkalmazó orvostól érdeklődhet.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?
HER2 pozitív emlőrák kezelése
Kiújult HER2 emlőrák
HER2 emlőrák terápiája

Top