Emlőrák: elkerülni az onkológiát? (jelige: Anya)

66 éves édesanyámat körülbelül 1 hónapja műtötték emlőrákkal. Egy cseresznye nagyságú csomót távolítottak el belőle. Sajnos a műtét során nem metszettek ki elegendő nagyságot ahhoz, hogy a szövettani vizsgálat egyértelműen megállapíthassa, hogy már nem maradt a szervezetben fertőzött terület, ezért 2 hét elteltével újabb biopsziát végeztek el rajta. Most már egyértelműen meg tudták mondani, hogy sikerült a fertőzött rész teljes egészében eltávolítani, valamint a hónaljából kivett nyirokcsomóban sem találtak áttétre utaló jeleket. Az összes lelete negatív lett.

2011. januártól sugárkezelésre kellene járnia, amit viszont szeretne elkerülni, mivel ismerősei már haltak meg a sugárkezelés, illetve a kemoterápia alkalmazása során. A kérdésem az, hogy létezik-e olyan – mondjuk gyógyszeres – utókezelés, ami által a sugárkezelés, illetve a kemoterápiás kezelés is elkerülhető lenne?

Jó lenne, ha tudnának olyan orvost ajánlani, aki esetleg a leletek alapján valamilyen alternatív utógondozást tudna javasolni. Édesanyám Tatán lakik, én pedig Budapesten. Ezt csak azért írtam le, hogy ha lehetséges, akkor ennek megfelelően tudjanak orvost ajánlani.

Az emlőrák adjuváns, vagyis műtét utáni kezelése nagyon fontos a betegség további lefutása, a betegség kiújulási kockázatának csökkentése szempontjából. Ezért van az, hogy a betegség kiterjedtségétől, szövettani jellemzőitől, a beteg egyéb jellemzőitől függően, gyakran 6-8 hónapos kemoterápiás kezelést, 5 hetes sugárkezelést, esetleg 1 éves HER2 gátló kezelést és akár 5-7 éves hormonkezelést is ajánlanak az orvosok, bizonyos jellemzők estén mindezt akár ugyanannak a betegnek. Ezek mind – miként Ön is fogalmazott – gyógyszeres kezelések.

A cseresznye nagyságú daganat ma már nagy daganatnak minősül. Ez a méret, s annak a gyanúja, hogy nem az épben történt a daganat kimetszése, feltétlenül indokolja azt, hogy a beteg a műtét után sugárkezelést kapjon. Ezt a műtét utáni időben kell megkapni, tehát nem fél vagy egy év múlva, mert akkor már késő. Tehát édesanyja életkilátásai szempontjából valószínűleg fontos lenne, hogy megkapja ezt a fajta kezelést is, mert így lehet csökkenteni a betegség kiújulási kockázatát.

Szerencsére a sugárkezeléssel, illetve a kemoterápiás kezeléssel összefüggő halálozási arány nagyon-nagyon alacsony. Amikor egy beteg sugárkezelés vagy kemoterápia alkalmazása alatt meghal, az az esetek túlnyomó többségében nem a kezeléssel függ össze, hanem a rákos alapbetegség rosszabbodásával, ami a kezelés ellenére következik be egyes esetekben. Ezért hozzák ok-okozati összefüggésbe a kívülállók olykor a kezeléseket és a végzetes kimenetelt. Hasonló félelmek magára a kórházi kezelésre is vonatkoznak: sokan ódzkodnak a kórházba kerüléstől, mert ott már meghalt ismerősük, rokonuk, közeli családtagjuk. Holott ebben az esetben sem arról van szó, hogy azért haltak meg, mert kórházba kerültek, hanem olyan súlyos volt a betegségük, hogy a kórházban sem tudtak segíteni. Ez a helyzet a számos félelemmel, a mellékhatásoktól való tartással párosuló onkológiai kezelésekkel is. Érdemes ezekre testben és lélekben is felkészülni, s nem mint büntetésre, hanem mint a jövőbe való befektetésre gondolni, ami által végleg legyőzhető a rák vagy ha nem, akkor is értékes életévek nyerhetők egy esetleges későbbi kiújulás elodázásával.

Alternatív gyógymódokról nem tudunk információt adni, s orvost vagy intézményt ajánlani. A kezelésekről viszont kapcsolódó cikkeinkben részletes információkat találhat.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrák: célzott biológiai kezelések
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top