Emlőrák és petefészek (jelige: nyíltpálya)

39 éves nőbeteg vagyok. 2003-ban melldaganatot diagnosztizáltak nálam. 2006-ban áttétek jelentkeztek a tüdőben és a májban, később az agyban is. Jelenleg is kemoterápiás kezelésre járok. A 2003-as szövettan szerint a daganat ösztrogénre, progeszteronra és HER-2-re is negatív. Menstruációm a kemoterápiák alatt végig volt. Vérzészavarok (túl hosszú és túl intenzív vérzések) miatt 2007-ben Endometrium ablatio hurokkal, Endometrium resectio (hysteroscop) és Curettage uteri műtéten estem át, ami sikeres volt.

Kérdés: indokolt-e ilyen esetben a petefészek eltávolítása?

A petefészek eltávolításáról már közel száz éve felismerték, hogy bizonyos emlőrákos betegeknél lassítja vagy átmenetileg viszafordítja a folyamatot. Ez adja az alapját annak, hogy a múlt század közepén az emlőrákos betegek petefészkét besugarazták, hogy csökkentsék a hormontermelést, illetve ez vezetett az antiösztrogén (ösztrogén ellenes) hatású hormonkezelések különböző fajtáinak kifejlesztéséhez.

Ezeket a hormonkészítményeket akkor alkalmazzák, ha a daganat hormon receptor pozitív. Ezek a hormonkezelések helyettesítik a petefészekrák több évtizeddel ezelőtt alkalmazott műtéti eltávolítását, illetve sugárkezelését. A tabletták alkalmazása azzal az előnnyel is jár, hogy a szervezetben a petefészkeken kívül termelődő ösztrogént is gátolják. A petefészek műtéti eltávolítását az onkológiai kezelés részeként ezért már nem alkalmazzák.

Amennyiben a vérzészavar miatt merült fel Önben kérdésként, hogy el kell-e távolítani a petefészkeket, akkor erre valószínűleg nincs szükség, tekintettel arra, hogy a most végzett beavatkozások – vagyis a bő vérzést okozó méhnyálkahártya eltávolítása – sikeres volt. Amennyiben ismételten bő vérzések jelentkeznének, a méh, illetve a petefészkek eltávolításáról nőgyógyászati konzilium dönthet.

Mindezzel együtt ugyanakkor fontos hangsúlyozni: megalapozott döntést minden esetben csak a beteget személyesen, kórelőzményeit pedig pontosan ismerő orvossal/orvosokkal való konzultációt követően lehet hozni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Betegklubot szerveznek az emlőrákon nőknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult emlőrák
Emlőrák kiújulás műtét után
Megvastagodott műtött mell

Top