Emlőrák, fájdalmas csontáttétek (jelige: Csontrák)

Nagymamámat 2006 márciusában rosszindulatú emlődaganattal műtötték, amely során a jobb mellét el is távolították. Sajnos az orvosok azt mondták, hogy már korábban orvoshoz kellett volna fordulnia. Ennek ellenére szerencsére jól viselte a kemoterápiás kezelést, mondhatni hamar rendbejött. 2008 márciusában egy pajzsmirigy műtéten is átesett.

Az igazi probléma sajnos ötödik hónapja kezdődött. Elviselhetetlen fájdalmat kezdett érezni a derekában, illetve deréktájékon. Szinte egyik napról a másikra nem tudott menni, illetve normálisan mozogni a fájdalomtól. Először gerincsérvre gyanakodtunk vagy valamilyen reumatikus problémára. De sajnos a vizsgálati eredményeken ez állt: az arc és a fej rosszindulatú daganata. Ténylegesen a csontrák szó nem volt kiírva. 17 sugárterápiás kezelést írtak neki elő. Sajnos a kórházban kellett maradnia, mert menni egyáltalán nem tud bot segítsége nélkül, illetve már azzal sem nagyon, mert járása során támogatni kell és mióta ez van, otthon is csak feküdt.

A sugárkezelése még tart, fájdalmai már nem nagyon vannak, de a sugárkezelés után pár alkalommal hányt és sajnos nem nagyon akar enni sem, mert nem kívánja az ételt. Jelenlegi állapota gyenge, fájdalmai nincsenek deréktájékon, csak nem akar enni. Ritkábban panaszkodik szédülésre. Mikor ötödik hónapja bevittük a kórházba sajnos fulladt is és kiderült, víz van a tüdején, amit vízhajtóval el is hajtottak tőle. Víz korábban is volt a tüdején két-három éve. Kérem adjon nekem felvilágosítást, hogy mire számíthatok, ha valóban csontrákja van és még rosszindulatú is, vagyis áttétes.

Felgyógyul-e még vagy csak a fájdalmait, illetve az életét hosszabbíthatják meg ezáltal?

Levele alapján feltételezhető, hogy a korábbi emlőrák adott csontáttéteket, s az ennek kapcsán jelentkező fájdalom, mozgáskorlátozottság mérséklésére, illetve a helyi daganatos gócok pusztítására kapta nagymamája a sugárkezelést. Az „arc és a fej rosszindulatú daganata” diagnózis kilóg ebből a képből. Az, hogy a tüdőben lévő víz összefügg-e a daganatos betegségével (mellhártya áttét okozza-e) levele alapján szintén nem mondható meg.

A sugárkezelés célja a fájdalom csökkentése, a mozgáskészség javítása elsősorban, s ha valóban csontáttétről van szó, akkor feltételezhetően erre tablettás vagy injekciós kezelést is lehet, hogy kap a nagymamája, vagy fog kapni úgynevezett biszfoszfonált készítményt. Mivel valószínűsíthetően az emlőrák kiújulása áll a háttérben, szükség lehet kemoterápiára és/vagy hormonkezelésre is, amelyekkel, ha áttétes betegség igazolódott, akkor a túlélését igyekeznek javítani az orvosok, illetve azt elérni, hogy a beteg szervezetét károsító, életminőségét rontó áttétek növekedése lassuljon, más szervben minél később keletkezzen áttét, s a beteg a lehetőségeihez képest elfogadhatóan élhessen. Palliatív terápiának nevezik azt, amikor a gyógykezelésnek már nem a gyógyítás a célja, hanem az életminőség javítása – ennek pedig egyik legfontosabb tényezője a fájdalommentesség biztosítása.

Természetesen, amit leírtunk, az levele alapján a mi feltételezésünk, pontosabbat a beteg, vagy az általa erre feljogosított hozzátartozója/hozzátartozói tudhatnak meg a kórházi kezelőorvosoktól.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top