Emlőrák, grade 3 (jelige: Ilona 54)

Leírom a szövettani vizsgálat eredményét: mikroszkóposan emlődaganat szöveti képe látható. 13 mm legnagyobb átmérővel, legalább 10 mm-es ép szegélyekkel, felépítésében ductalis sejtek vesznek részt, általában göbös vagy kissé hengeres megjelenéssel solid sejtcsoportokkal. Rendkívül kevés tubulus képződéssel, a nuclearis pleomorhia jelentős mértékű, jelentős a nyirokinvasio, valamint a széli részletek invasios készsége.

A grade értékhez szükséges score értékek a következők: tubulus képződés 10 százalék alatt, 3 score mitosis 25/10 nagy nagyítású, látótér 3 score, pleomorphia 2-es score érték, azaz 8 score, tehát grade 3-as folyamatról van szó. Az elvégzett immunhisztológia vizsgálatok alapján oestrogén receptor poztivitás 80 százalék, intenzív jellegű progestoron intenzitása változó és egészében 70 százalékos. Ck 5-6 negatív, c-erb b-2 és cb11 0 negativ mib-i proliferatios marker 8 százalék körüli értéket ad és sokszor miotikus sejtekhez kötődik. P53 is pozitív, 15 százaléka a daganatsejt-magoknak jelölhető.

Kórszövettani dg: carcinoma ductale invsium mammae, hormonreceptor és p53 positiv.

A részletes szövettani leírás invazív (tehát a környezetére is terjedő) emlőrák (carcinoma) részletes mikroszkópos, illetve speciális festésekkel, reagensekkel ábrázolódó képét részletezi. A hormon receptorok közül mind az ösztrogén (oestrogen), mind a progeszteron receptor erősen pozitív – ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy érdemes-e a betegnél (akár műtét után, akár áttétes betegnél) hormonkezelést alkalmazni.

A p53, a ck, a c-erb, a cb11 és egyéb jellemzők kapcsán az onkológusnak adnak tájékoztatást arról, hogy kiújulás szempontjából valószínűleg hogyan viselkedik a daganat, hogyan alakul ennek a kockázata. Az, hogy egy nem áttétes emlőráknál alacsony, közepes vagy magas a kiújulási-áttétképzési kockázat, befolyásolja a műtét után alkalmazott kezelést.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top