Emlőrák, hormonok, alkohol (jelige: nyugdijas67)

67 évesen idén júniusban feleségemnél teljes emlő- és emlőoldali nyirokeltávolítást végeztek invasiv ductalis carcinoma diagnózissal. Az áprilisban végzett core biopszia 10 mm-es tumort észlelt, ami a műtét idejére (legnagyobb komponens) 17 mm-re nőtt. A műtétet követő szövettani lelet szerint egy nyirokcsomóban találtak 0,5 mm legnagyobb méretű áttétet. Nottingham index: 3,34, szövettani grade I. HER2 negatív, oestrogen receptor 90 % közepes int. pozitivitás, progesteron receptor 80 % int. pozitív. Az onkológus nagy örömünkre nem írt elő sem kemoterápiát, sem irradiatiot, csak Femara gyógyszeres kezelést ami folyamatban van. Feleségem általános állapota jó.

Kérdéseink a következők:

Sem a műtét előtt, sem azt követően nem végeztek semmilyen „korszerűnek” nevezhető képalkotó diagnosztikai vizsgálatot (pl. CT, MRI), csak hagyományos röntgent, ultrahangot és csontizotóp-vizsgálatot. Elegendő biztonsággal megállapíthatók ezekből az eljárásokból az esetleges kockázatok?

Az onkológus életmód-javaslata szerint feleségemnek tilos napon tartózkodnia, 30 C foknál melegebb vízben úsznia, s a műtött oldalon 2 kg-nál nagyobb súlyt emelnie. Ezek végleges, vagy időleges előírások, és ha az utóbbi, meddig javasolt ezek betartása?

Végül egy kínos és sajnálatos kérdésem: feleségem sajnos elég jelentős mennyiségű égetett szeszes italt fogyaszt és erről még a betegségére tekintettel sem mondott le. Tudomásom szerint az alkoholfogyasztás az emlőrák egyik leggyakoribb kiváltó oka. Ő azonban azt mondja, hogy én nem vagyok orvos – viszont az orvosok ilyen irányú kérdéseket fel sem tesznek. Van-e a betegsége szempontjából kiemelt kockázata ennek a szerencsétlen szenvedélynek?

Az eltávolított emlőrák szövettani jegyei alapján felesége betegsége a jó kilátású (szakszóval jó prognózisú) csoportba tartozik, ezt jelzi a grade I-es fokozat és a Nottingham index is, ami egy prognosztikai index. Ezért javasolhattak csak hormonkezelést a műtét utáni időszakra. A műtét utáni kezelés célja a szervezetben esetleg jelenlévő mikrometasztázisok (CT, MR vizsgálattal sem kimutatható kicsiny daganatgócok) elleni kezelés, ezzel a kiújulás, áttétképződés kockázatának csökkentése.

Az UH, mellkasröntgen, csontizotóp megmutatja a nagyobb áttéteket, a kisebbeket nem, de amennyiben áttétes betegségről lenne szó, az emiatt indított kezelés ugyancsak lehet akár hormonterápia is.

A műtéti oldalon a cipekedés kerülésére, illetve a meleg vizes fürdők kerülésének időtartamára vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok. Az onkológusok többsége azt javasolja, hogy a műtét utáni néhány évben érdemes kerülni ezeket a tevékenységeket, ennek onkológiai és fizioterápiás magyarázata is van.

Jelenlegi ismereteink szerint az emlőráknak nem közvetlen kiváltó oka az alkoholfogyasztás, de az alkoholfogyasztás számos szervet károsíthat daganatos és nem daganatos betegeknél is, elsősorban a májat. Az, hogy mekkora a beteg egészséges májállománya, egy esetlegesen kiújult emlőrák betegség kezelésénél befolyásolhatja a kezelési lehetőségeket, mivel az onkológiai készítmények alkalmazásának lehetőségét a májfunkciós értékek is befolyásolják.

A jelenlegi adatok alapján nem fenyegeti májáttét megjelenése a feleségét, de ezt teljes mértékben kizárni sosem lehet. Amennyiben a daganatos betegség kiújulása, például májáttétek jelentkezése egy alkoholosan károsodott, úgynevezett cirrotikus májban történik, akkor hamarabb alakulhat ki a máj elégtelen működése.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizioterápiára
Nem érdemes a stresszt alkohollal kezelni
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőműtét utáni kórszövettan
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top