Emlőrák: kemo vagy nem kemo?

32 éves vagyok, 5 hete operáltak emlődaganattal. Sajnos a daganatom több gócú volt, ezért az emlőmet eltávolították. A szövettani eredményem in situ ductalis carcinoma invazív, GradeIII, HER2 negatív, és 90%-ban hormonérzékeny, illetve egy helyen láttak nyirokérbetörést, nyirokcsomó status teljesen negatív. Az utókezeléseknél a hormonterápia magától adódó, de a kemoterápiás kezelésről való döntést teljesen rám bízták.

Az onkológusok szerint nagy valószínüséggel a hormonterápiára is jól reagálok, de a korom miatt fontoljam meg a kemót is, mivel az 5 százalékkal javítja az esélyeimet. Kérdésem: 5 százalék miatt vállaljak fel egy citosztatikus kezelést? Egyáltalán: hogyan lehet az, hogy nem tudnak egyértelműen állást foglalni ez ügyben, s rábízzák a betegre? Az, hogy kiújul a daganatom az kemoterápiás kezelés után is előfordul. Mennyire visel meg egy fiatal szervezetet a kemoterápia?

Az onkológiában minden esetben mérlegelni kell azt, hogy egy adott kezelés mennyi eredményt hozhat és mennyi kockázattal/teherrel jár a betegre nézve. Amint Ön is írja, vannak „egyértelmű” esetek, emellett ugyanakkor nemcsak a daganatterápiában, hanem csaknem valamennyi szakmacsoportban számos kiegészítő kezelés is létezik.

Az orvosok kötelessége, hogy ezekről pontosan felvilágosítást adjanak, elmondva azt, hogy az adott készítmény gyógyszerré minősítése folytán a klinikai vizsgálatok milyen eredményt hoztak azon hasonló státuszú betegekhez képest, akik nem kapták az adott szert, s milyen mellékhatásokkal kell számolni, azoknak mekkora az esélye, s miként lehet esetleg csökkenteni a kialakuló tüneteket.

Amint a (nem életmentő) műtétek vagy egy egyszerű gyógyszerfelírás esetében, ezt követően a betegnek kell mérlegelnie, hogy a kapott információk ismeretében miként dönt.

Előre nem jósolható meg, hogy valaki miként viseli a kemoterápiát. Fiatal kora és jó általános állapota mindenestre óriási előnyt jelent azokkal a betegekkel szemben, akik esetleg más kísérőbetegségekkel is terhelve, idősen, legyengült állapotban vágnak bele egy kemoterápiás kezelésbe. A külső és belső tünetek nem jelentkeznek mindenkinél, s azok jelentős része jól kordában tartható, emellett több, egyénileg kitapasztalt házi praktika is segíthet abban, hogy egy-egy konkrét panaszt miként lehet csökkenteni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top