Emlőrák kiújulási kockázat 2.

Azt szeretném kérdezni, hogy a szövettani leleteim súlyosságának esetleges későbbi hatásait milyen mértékben képes mérsékelni a kemoterápiás és sugárterápiás kezelés, amit műtét után kaptam? Remélhetem-e a gyógyulást vagy nincs rá remény?

Ahogyan írtuk előző levelére adott válaszunkban is, azt nem lehet megmondani, hogy egy betegnél biztosan kiújul vagy biztosan nem újul ki a daganat, ezért arra a kérdésre sem lehet biztos választ mondani, hogy biztosan meggyógyul, vagy biztos nincs erre esély.

Azt is nehéz megmondani, hogy mennyivel csökkenti az onkológiai kezelés a daganat kiújulási kockázatát, hiszen ez függ attól is, hogy milyen korábban alkalmazott módszerhez hasonlítjuk. A 80-as években csak néhány kemoterápiás szer alkalmazására volt lehetőség, ezekhez képest igazoltan hatékonyabb készítményeket kezdtek alkalmazni a műtét utáni (adjuváns) kezelés során a kilencvenes években (pl. a jelenleg széles körben elterjedten használt antraciklineket, majd taxánokat), s közben a sugárterápia is fejlődött, így egyre pontosabban tervezve és „célozva”, egyre kevesebb mellékhatással lehet adni már ezeket a kezeléseket. S amikor ezek a kezelések rendelkezésre álltak, csökkenhetett az emlődaganat miatt végzett műtét kiterjedtsége is. A korábban szokásos eljárásnak számító teljes emlőeltávolítás nagy pszichés megterhelést jelentett a betegeknek, ma viszont már számos esetben nincs szükség az emlő teljes eltávolítására.

De vissza a jelenbe, hiszen a mai betegeket nem vigasztalhatja az, hogy tíz vagy harminc éve mi volt a helyzet. Az onkológiai terápiák hatékonyságáról kérdezett. Az új daganatgátló módszereket és gyógyszereket azt követően törzskönyvezik, hogy a nagy nemzetközi klinikai vizsgálatok során bebizonyosodott egyrészt biztonságosságuk, másrészt hatékonyságuk, azaz bizonyítást nyert, hogy a terápia – a konkrét betegség és stádium függvényében – adott esetben növeli a teljes gyógyulás esélyét, esetleg megnyújtja a progresszióig (állapotrosszabbodásig) eltelő időszakot és/vagy a teljes túlélést azokhoz képest, akik nem kapták az adott kezelést.

Ezekben a vizsgálatokban az újabb készítményeket az aktuálisan rendelkezésre álló legjobb kezeléshez hasonlítják, tehát azt mondhatjuk, hogy mindig valamivel hatékonyabb kezeléseket lehet alkalmazni, illetve azonos eredmények mellett is lehet csökkenteni az esetleges mellékhatásokat.

A bizonyított előnyök nyomán dönt úgy a gyógyszerhatóság, hogy engedélyezi a terápiát, majd az egyes országok egészségpénztárai/biztosítói, hogy pénzt szánnak a kérdéses gyógyszerekre, eljárásokra.

Ugyanakkor a klinikai vizsgálatok statisztikáinak feldolgozása általános értéket ad, ebből a konkrét betegre nem lehet százalékos arányt kiszámítani, hiszen nagyon sok változó (általános állapot, kísérőbetegségek, más gyógyszerek, életkörülmények, stb.) befolyásolja egy betegség lefolyását.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Előzmény:
Emlőrák kiújulási kockázat

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: műtét utáni szövettan
Mellrák: diagnózis emlőműtétek után

Mellrák hormonkezelése
Mellrák: hormonkezelés vagy műtét?

Mellrák kezelések sorrendje

Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top