Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker (jelige: élet)

Anyósomnál 4 éve diagnosztizáltak emlőrákot, el is távolították az egyik emlőjét. Tavaly tavasszal gerincrákot diagnosztizáltak nála, amire csak sugárkezelést kapott. Mostanáig úgy tűnt, hogy rendben van minden. A napokban volt vérvizsgálaton, amin a vérkép és a vérsüllyedés eredménye jó, a rákmarker viszont az előzőekhez képest a négyszeresére nőtt. 1 hónap múlva kapott CT-re időpontot. Attól félek, nem lesz-e késő. Mire utalhat a jó vérkép, de magas rákmarker? Az onkológus nem mondott neki semmit, hogy mi lehet.

Feltételezzük, hogy anyósánál nem elsődleges gerincrákról van szó, hanem a 4 évvel ezelőtt diagnosztizált emlőrák adott tavaly csontáttétet a gerincbe, és erre kapott sugárkezelést, vagyis ekkortól kezdve áttétes, úgynevezett IV. stádiumú betegségről van szó.

Amennyiben hormon receptor (HER) pozitív volt a korábban eltávolított emlőrák, és más szervben tavaly nem igazolódott áttét, akkor valószínű, hogy tablettás formában hormonkezelést is kaphatott anyósa. A csontáttét miatt tablettás vagy infúziós formában úgynevezett  biszfoszfonát kezelésben is részesülhetett az anyósa, melynek célja az, hogy lassabban terjedjenek az áttétek a csontban, s minél később alakuljanak ki a csont daganatos átépülésével kapcsolatos szövődmények, például patológiás törések.

A tumormarker (rákmarker) jelenlegi emelkedése azt mutatja, hogy ismét aktivizálódik a betegség. Lehet, hogy a csontokban terjedt tovább, de ilyenkor a mellkas, has és kismedence vonatkozásában is történik képalkotó vizsgálat, mert ott is jelenhettek meg áttétek.

Önmagában a vérkép nem biztos, hogy utal a betegség a súlyosságára. A szervezetében sok-sok helyen áttétes betegnek is lehet kifogástalan a vérképe, és olyan betegnek is lehet gond a vérképével (lehet alacsonyabb a fehérvérsejtje, vérlemezkéje vagy lehet vérszegény), akinél nincs daganat a szervezetben, de például műtét utáni kezelésként kemoterápiás kezelést kap, amely miatt átmenetileg csökkennek a vérben a különböző sejtszámok.

A most végzett állapotfelmérő vizsgálatok (szakszóval státusz-rögzítés) elvégzésnek célja az, hogy kiderüljön: a csonton kívül más helyen is van-e áttét. Mindennek ismeretében lehet meghatározni a további lehetséges onkológiai kezeléseket.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, agyi áttét, leépülés
Mellrák: 30 év után agyi áttétek

Agydaganat, beszámíthatóság
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top