Emlőrák: mi vár rám?

Édesanyámnak (54 éves, 3 éve menopausa) ez év októberében jobb oldali emlőműtéte volt (excisio sectoris mammae c. lymphadenectomi axill.). A melléből eltávolított daganat immunohisztokémiai eredménye már megvan. A nyirokcsomók szövettani eredménye még nincsen készen (teljes block dyssectio történt).

A daganat: oestrogen receptor negatív, progesteron receptor 60%-ban pozitív, Ki-67 mitotikus index 35-40%. A dg. CARCINOMA DUCTALE INFILTRANS MAMMAE, egy-egy gócban in situ comedocarcinomás komponenssel. GRADE.II.pT1c. Daganat átmérő: 1,3cm, mitotikus ráta:16-18/10 NNL. Nyirokérinvázió, perineurális terjedés. A kimetszés az épben történt: 0,5-6 mm a szélektől.

Kérdéseim: mennyire agresszív ez a daganat ebben a formában? Mennyi esély van a gyógyulásra? A nyirokcsomók szövettani eredménye mennyit változtathat a kezelésen? (Sugárkezelést már biztosan kapni fog.) Nekünk miért nem néztek HER1,2-t vagy ez ebben az esetben nem szükséges? Mire számíthatunk a jövőben? Nagyon szépen köszönöm a türelmüket és a segítségüket, de nagyon meg vagyok rémülve, kérem segítsenek.

Édesanyjánál szerencsére még akkor fedezték fel a daganatot, amikor az kicsi, 1,3 cm-es volt. Erre utal a pT1c rövidítés is, hogy a tumor (T) az 1-4-ig terjedő méretskálán 1-nek bizonyult. A Grade II azt jelenti, hogy közepesen rosszindulatú daganatról van szó (ez egy 1-től 3-ig terjedő skála). A nyirokérinvázió azt jelenti, hogy a nyirokerekben is találtak daganatos terjedést, illetve a rák az idegkötegek mellett is terjed (perineuralis terjedés). A nyirokcsomók szövettani eredménye jelentősen befolyásolhatja mind a kezelést, mind a gyógyulási esélyeket. A HER2 receptor vizsgálat eredménye gyakran szintén később készül el, mint az Önök által most ismert szövettani lelet. Ennek ismerete a mostani nyirokcsomó pozitivitás esetén, illetve hosszabb távon is fontos, mert befolyásolja az alkalmazandó terápiát.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák műtétre várva
Mellrák lelet kódolt jelentése
Emlőrák: radikálisabb műtét
Mellműtét utáni ödéma
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top