Emlőrák műtét után (jelige: Anyukámért aggódok)

Anyukám 2006 augusztusában észlelt önmagán a mellében, szív magasságában csomót, amellyel felkereste az onkológust. Mintavétel után rosszindulatú daganatot diagnosztitáltak. A műtét során a mellből másfél centiméteres daganatot távolítottak el és a hónalji nyirokmirigyeket is kivették. A hónalji egyik mirigy közepében már ott volt szintén a daganat. Kemoterápiát és sugárkezelést kapott.

Időközben kiderült, HER2+ típusú a daganat. A sugárkezelés június 23-án véget ért. Augusztus 28-án kell majd jelentkeznie az onkológiai központban. A kezelőorvos azt mondta, 2 hónap amíg kiürül a sugár a szervezetéből, addig nem kell semmit elvégezni, még egy vérvételt sem, mert úgyis csak fals eredményeket mutatna.

Sokat hallani a PET CT-ről, szeretnénk elvégeztetni, mivel a kecskeméti onkológiai központhoz tartozunk és ott van ilyen gép. Sajnos önköltségesen nagyon drága, meg kellene kérvényezni. A kezelőorvosa viszont azt mondta, hogy anyukám esetében semmi szükség nincs az elvégeztetésére.

Jelenleg a Herceptin nevű szer igénylése van folyamatban, hogy meg tudja kapni, mert állítólag erre szüksége van.

A kérdéseim:
Mi a biztosíték arra, hogy ha ilyen piciny mértékben, de jelen volt a nyirokban, nem terjedt tovább a szervezetébe, esetleg van-e erre vizsgálat? (A véreredményeire azt mondták, jók, a kezelések miatt vannak csak eltérések.)

Sajnos a kezelőorvosára rengeteg panasz van a betegek felől. Nem lehet, hogy kissé hanyag? Vagy normális, hogy most 2 hónapig nem kell semmilyen vizsgálatra mennie?

Milyen vizsgálatokat szoktak elvégezni az ő esetében a sugárkezelés után és mikor?

Kérem segítségét, mert a kezelőorvosára sajnos nem számíthatunk: anyukámmal már kétszer is elkezdett kiabálni a kórház folyosóján a betegtársak előtt, pedig anyukám csak normális hangsúllyal kérdezni szerette volna.

Tényleg annyira jó ez a Herceptin? Ha megkapja, akkor mennyi esélye van rá, hogy ne újuljon ki a betegsége?

Sajnos a dohányzást nem hagyta abba, 25 éve dohányzik, de nem túl intenzíven szerencsére. Lehet ebből baja, ha továbbra sem teszi le, vagy napi néhány szál még esetlegesen nem probléma?

Az első kérdésére azt válaszolhatjuk, hogy az eddig alkalmazott műtét utáni kezelés (az Ön által említett sugárkezelés) célja az volt, hogy csökkentse a daganat kiújulásának kockázatát, s ugyanez a célja a megkérvényezett HER2-gátló kezelésnek is.

Sajnos nincs biztosíték arra, hogy nem terjed(t) tovább a daganat a szervezetben. Nem írt arról, hogy az eltávolított daganatszövetben milyen a hormon receptor státusz (ösztrogén receptor (ER), progeszteron receptor (PgR)). Ettől is függ az, hogy édesanyjának kell-e hormonkezelést kapnia.

A PET CT-t nem lehet szűrésre használni, vagyis arra, hogy megpróbálják kideríteni van-e a szervezetben valahol daganat, s az édesanyja esetét leírva valóban úgy tűnik, nincs olyan indikáció (javallat), ami alapján az OEP finanszírozásra az illetékes PET bizottsághoz kérvényt lehetne benyújtani.

Az Önök által megigényelt készítmény, amelyet HER2+ emlődaganatok esetén alkalmaznak, műtét utáni kezelésre (úgynevezett korai emlőrákban, amikor nem ismertek távoli áttétek) csak úgynevezett egyedi méltányossági kérelem kedvező elbírálását követően hozzáférhető. 2006-ban publikálták azoknak a nagy klinikai gyógyszervizsgálatoknak az eredményeit, amelyek alátámasztották, hogy ez a készítmény nemcsak az áttétes emlőrákos betegeknél hatékony, hanem a műtét utáni kezelés részeként adva, statisztikialag igazoltan csökkenti a betegség kiújulását mind a távoli áttétek megjelenése, mind az úgynevezett helyi kiújulás vonatkozásában.

A dohányzással kapcsolatos kérdésére az Ön megérzéseinek megfelelően azt a választ adhatjuk: az eddigi 25 éves dohányzás sem tett jót az édesanyja szervezetének, s remélve azt, hogy hosszú évek állnak még előtte az életben, érdemes lenne megpróbálni leszokni, vagy legalább a mostani napi néhány szálat nem hagyni visszaemelkedni arra a szintre, amit feltételezhetően az emlőrák diagnózisának felálítása előtt szívott. A dohányzás révén folyamatosan rákkeltő méreganyagok kerülnek a szervezetbe, ezért a cigarettázásnak nincs olyan biztonságos szintje, ami javasolható volna.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: van más mód?
HER2 pozitív emlőrák kezelése
Kiújult HER2 emlőrák
HER2 emlőrák terápiája

Top