Emlőrák terápiája (jelige: bizonytalan Tünde)

Mellrákkal műtőttek, baloldalon egy invaziv tubuláris carcinoma in situ
komponenssel. Az invazív komponens GrI., az in situ Gr II. Az in situ
2 mm-es. Nyirokmirigyáttét nincs. pT1a, N0, M0. A vizsgálat kimutatta,
hogy mind immunhisztokémiai, mind Fish vizsgálattal, hogy HER2 negatív.
Az Oestrogen receptor gyengén pozitív (40-50%-ban), a Progesteron
receptor erőteljesen pozitív (90-100%-ban). Kimetszettek egy 6*6*1,5
cm-es darabot, kimetszés az épben.

Javasoltak 30 sugárterápiát (Mevatron) és hormonterápiát (Zoladex és
Zitazonium 2*1/nap).

45 éves vagyok, és rendes a menzeszem. A műtét gyönyörű, a lekem is, mert Her2 neg, és nem kapok kemot. De a kis ördög bennem van, ezért elmentem és konzultáltam egy másik onkológussal is, aki a Zitazonium helyett mást javasolt, Arimidexet (1*1/nap). És tovább megyek: külföldi rákos site-okat is olvasok és most bizonytalanodtam el teljesen.

Kérdés: Zitazonium v. Arimidex?

Már a tegnap el kellett volna kezdenem a szedését, de néhány napot még tudok várni, amíg a válasz megjön.

Az Ön által kérdezett injekciós (LH-RH antagonista, goserelin hatóanyagú) hormonkezelés mellett, amelyet a has bőrébe adnak, a premenopauzás nőknél általánosan elfogadott a tamoxifen adása, amelyet az első onkológus javasolt Önnek.

A második javaslat szerint anastrazol hatóanyagú készítményt kellene adni. Ennek a gyógyszernek a jelenleg érvényes európai és hazai törzskönyve nem terjed ki a premenopauzában történő alkalmazásra, tehát olyan nők korai emlőrákjának műtét utáni kezelésére, akik még menstruálnak.

Ugyanakkor folyamatban vannak olyan nagy nemzetközi klinikai gyógyszervizsgálatok (amelyeket a köznyelv „gyógyszerkipróbálásnak” nevez), amelyek az anastrazol, illetve más aromatáz inhibitor csoportba tartozó gyógyszerek hatását kutatják premenopauzás nők korai emlőrákjában, de ezeknek a vizsgálatoknak az értékelése még nem záródott le. Ezekben a klinikai vizsgálatokban valóban az ovarium gátlása (vagyis például goserelin injekció adása) mellett értékelik az aromatáz inhibitorokat. Ezek a klinikai gyógyszervizsgálatok arra adhatnak választ, hogy a premenopauzás betegeknél a különféle aromatáz  gátló kezelések (az ovarium hormonális gátlása mellett) hatékonyabbak-e mint az első onkológus által Önnek javasolt, jelenleg törzskönyvi engedéllyel bíró, elfogadottnak, klinikailag bizonyítottan hatásosnak tartott tamoxifen kezelés.

Összefoglalva a fentieket: klinikai gyógyszervizsgálaton kívül, az onkológiai kezelés részeként Önnek a tamoxifen hatóanyagú kezelés javasolható.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top