Emphysaemas mellkas, hasnyálmirigyrák-bélelzáródás

Nagymamámat bélelzáródással műtötték, idős kora miatt nem akarták megműteni, kb. másfél hét elteltével küldték csak CT vizsgálatra, mely szerint a fő problémát a hasnyálmirigy okozza, ez kapaszkodott a közeli vastagbélbe. Különösebb áttétről nem írtak. A tüdőnél egy helyen egy 6 mm-es nem azonosítható gócról írtak. Stómát kapott, 2 hétig jó volt az étvágya, s a közérzete, aztán kapott egy hasmenést, amint ivott, már ürült a híg széklet, mely zöldes sárgás színű volt.

Telefonon beszéltünk azzal az orvossal, aki műtötte, ő azt mondta, hogy szerinte elkapott valami vírust, jó lenne, ha meg lehetne oldani, hogy itthon kapna infúziót, beszéljük meg a körzeti orvossal, hogyan lehetne megoldani. Hallottam olyan szolgálatról, akik kijárnak a súlyos betegekhez, s adják az infúziót…

A körzeti orvos viszont beküldte az itteni kórházba, mert szerinte kiszáradás veszélye fenyegeti. Arra gondoltunk, mégis helyben van, az infúziót itt is be tudják adni, s majd megpróbáljuk elrendezni, hogy kaphassa majd 1-2 nap után otthon. Az itteni belgyógyász orvos azt mondta, erre nincsen lehetőség, de egy onkológus orvos azt mondta, igenis megoldható, várjunk kicsit. Itt a krónikus belgyógyászaton rengeteg infúziót kapott, erős fájdalomcsillapítókat, Tramadolt, tapaszt raktak föl neki, ami meglepő volt, mert itthon nem vettük észre, hogy olyan nagy fájdalmai lennének.

Úgy vettük észre, amikor folyt a sok infúzió, nem is lehetett vele kommunikálni. Egész nap mellette voltunk, orvos egész nap a közelébe sem ment, hogy megvizsgálta volna. Harmadik napon végre elvitték röntgen és ultrahang vizsgálatra. Azt írták, hogy hasszerte jelentősen tágult, megvastagodott falu, folyadékkal kitöltött, álló vékonybélkacsok ábrázolódnak. A belek között kp. mennyiségű szabad hasűri folyadék van. Emphysemas mellkas.

Még a harmadik napon meghalt. Itthon folyamatosan kapta a bélmozgatókat, ott a zárójelentés alapján egyáltalán nem adtak neki. Úgy vettük észre: idős, s innentől kezdve nem is foglalkoztak vele.

Önök szerint mi okozhatta az ultrahang által leírt tüneteket, s a gyors halált? Interneten utánanéztem, hogy az emphysaemás mellkas-levegővel teltet jelent. Mitől?

A CT alapján nagymamájának előrehaladott rosszindulatú daganata volt, hiszen levele alapján a hasnyálmirigy daganat ráterjedt a vastagbélre is, s ez okozhatta a bélelzáródást, ami miatt műtétre került sor. A sztóma biztosította a bélsár (széklet) ürülését, valószínűleg még az elzáródott bélszakasz előtt varrták ki a vastagbél vékonybelekhez közelebbi részét.

Valóban van olyan szolgálat sok településen (kijáró hospice szolgálat, házi ápoló szolgálat), amelyek orvossal együttműködve kijárnak a betegekhez, s például a nehezen táplálkozó vagy kiszáradt betegeknél infúzióval igyekeznek javítani a folyadék ellátottságot. Nagymamája esetében viszont relatíve elfogadható általános állapot után alakult ki állapotrosszabbodás, s leveléből nem derül ki, hogy ennek mi lehetett az oka, s a helyzet tisztázatlansága miatt is utalhatta be a háziorvos kórházba, ahol van lehetőség olyan vizsgálatok elvégzésére az infúzió adásán túl, amelyek segíthetnek esetleg fényt deríteni az újonnan kialakult állapotrosszabbodás okára.
 
A levelében leírt röntgen és ultrahang vizsgálat ismét bélelzáródásra utal, amely nem a vastagbél elzáródása miatt jött létre, hanem valószínűleg valahol a vékonybél záródott el. A hasi daganatok sajnos sokszor alakítanak ki a hashártyán áttéteket, szakszóval carcinosist (karcinózist), s ennek következményeként a beleket borító hashártya megvastagodik, megkeményedik, s képes gátolni a bélen akár több helyen a bélsár áthaladását is. A bélleállás másik formája is jelentkezhetett, amikor „lebénulnak” a belek (ezt nevezik paralitikus ileusnak), nem mozognak és ezért nem továbbítják a béltartalmat. Ezzel az akut has képével járhatott együtt a hasvízkór (szabad hasüregi víz) kialakulása, de ennek kialakulásában szerepet játszhatott a hashártyán feltételezhetően kialakult daganatos szóródás is, mert ilyenkor a hashártyán keresztül folyamatosan víz kerül a hasüregbe (ascites képződik).

Nem lehet megmondani, hogy mi okozta a tüneteket és a gyors halált. Legnagyobb valószínűséggel a diagnosztizált előrehaladott daganatos alapbetegség, vagy annak valamely szövődménye, s a rosszindulatú kór lefolyását vélhetően az utolsó egy-két hétben érdemben már semmivel sem lehetett volna befolyásolni.
 
Az emphysemás (emfizémás) mellkas nem azt jelenti, amit a pneumothorax (vagyis légmell). Ilyenkor nem szabad levegő van a mellhártya lemezek között, ami összenyomhatja a tüdőt, s légzési nehézséget okozhat. Az emphysemás tüdő akár lehet időskori elváltozás, de fiatalabbaknál lehet pl. dohányzással kapcsolatban kialakult kép is. Bár ezt a fogalmat a klinikai gyakorlatban gyakran használják és fizikális (kopogtatásos) vizsgálatnál pl. jellegzetes dobos kopogtatási hang jelentkezik a tüdő fölött, ez a fogalom inkább patológiai (kórbonctani) fogalom, hiszen a tüdő kicsiny lebenykéinek átépüléséről, sérüléséről van szó. Magyar szóval leginkább tüdőtágulásnak szokták nevezni. A tüdőben a rugalmas részek károsodnak, a kicsiny hólyagok beszakadnak, így csökken a tüdő légzési felülete. A röntgenképen is más ilyenkor a tüdő rajzolata, mint normálisan. Ez kialakulhat egyszerűen az életkor előrehaladtával is.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Gyászolók az interneten
Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epekőből indult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top