Epekőből indult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszukat! (Az epekőből indult hasnyálmirigyrák? jeligére)

Sajnos az epekő műtétnél sem adtak szövettani eredményt, a mostani műtétnél sem mondtak szövettanról semmit. A CT leleten azt írták, a mellüregben jobb oldalon 8, bal oldalon 10 mm vastagságú pleurális folyadék látható. A bal alsó lebeny területében ventrálisan pleura közelben 6 mm-es közepes denzitású, egyértelműen nem azonosítható góc látható. A pancreasfej-test régió norm. méretű, halmozása megtartott. A farki régióban 43 mm nagyságú inhomogén hypodens, szabálytalan alakú, csökkentebb halmozású, kifejezetten egyenetlen szélű képlet látható, mely a lép mediális kontúrjával és a közeli vastagbéllel is kapaszkodik, részben magába foglalja a meszes véna lienalist is. A régióban kóros nyirokcsomó nem ábrázolódik.

Kora miatt csak akkor műtötték meg, amikor már más lehetőség nem volt. Az orvos közölte, hogy magát a daganatot bent hagyták, s egy kétnyílású anus transversust készítettek. A zárójelentésre diagnózisnak azt írták: Ileus mechanikus, Npl. pancreatis cum propag. ad colontos, Carcinosis.

Azt mondta az orvos, ő úgy gondolja, egy jó ideig jól lesz, aztán majd kezd gyengülni, elmondása alapján én több hónapra gondoltam. Szívesen gondoztam édesanyámat, kb. 2-3 hétig jó volt az étvágya, fönt volt, a műtéthez képest elég sokat. Aztán kezdett étvágytalan lenni, nagyon fáradékony, nem akart inni, majd kapott egy nagyon erős hasmenést. Vizes, zöldes, sárgás színű volt. Bevittük a sürgősségire, kapott 500 ml infúziót, igaz 1 l-t írtak föl neki. Az orvos azt mondta, a laboreredményeinél lényeges eltérés nem mutatkozott, kicsit ki van száradva, de nem vészesen.

Hazaengedték, másnapra még rosszabbnak láttam a helyzetet, s kihívtam a körzeti orvost, aki befektette az itteni belgyógyászatra. Rengeteg infúziót adtak neki, nyomatták az infúzióba a Tramadolt, mert láttam az infúziós zacskón, s úgy tűnt, mintha hallucinációi lettek volna, addig csak Algopyrint, Panalgorint, gyengébb fájdalomcsillapítókat kapott. Aznap, amikor bevittük, tettük neki föl a Dorogesic 25-ös tapaszt, amit lecseréltek 75-ösre, s mellé adták a rengeteg Tramadolt, bélmozgatót nem, az ultrahang alapján hasszerte jelentősen tágult, vastagodott falú, folyadékkal kitöltött, álló vékonybélkacsok ábrázolódtak. A belek között pedig szabad hasűri folyadék volt.

Amikor szóltam, hogy szerintem hallucinációi vannak, magamra haragítottam az orvost, meg sem vizsgálták már. Amikor ultrahangra vitték, s nem volt rákötve az infúzió, lehetett vele beszélni, ahogyan visszakötötték, megint nem lehetett vele kommunikálni. 2 és fél nap alatt bent meghalt, s azóta is nagyon bánt, hogy bevittem, mert talán még most is közöttünk lehetne.

55 éves vagyok, 10 hónapos korom óta egyedül nevelt, rengeteget segített, nála jobb anyát kívánni sem lehetne. Azóta teljesen ki vagyok készülve, nem tudom feldolgozni, s úgy érzem egyre rosszabb lesz. Nyugtatót szedek, de időnként az sem használ. Nem tudom elfelejteni, ahogyan az orvos üvöltött, s amit mondott, én csak édesanyámért aggódtam, féltettem, s nem érzem, hogy erre a viselkedésére rászolgáltam volna. Itt a belen azt írták, a képalkotó vizsgálatokkal leírt eltéréseket carcinosis következményeként kialakult paralysis következményének tartják. Ismételten szeretném megköszönni, válaszukat, s ne haragudjanak, hogy ilyen hosszúra nyújtottam levelem.

Amennyiben a műtét során történt a daganatos folyamatból mintavétel, annak eredménye elérhető, s róla másolat kérhető abban a kórházban, ahol a műtétet végezték (pl. a sebészeti osztályon, az édesanyját operáló sebésztől, esetleg a kórház kórbonctani-kórszövettani osztályán). A szöveti mintákat, illetve a szövettani leírást hosszú évtizedekig megőrzik hazánkban a patológiai osztályok.

A CT leleten leírt pleurális folyadék a mellhártya lemezei között lévő folyadék, amely több okból kialakulhat, például reaktív módon hasi folyamatok (akut has, hasi katasztrófák) kísérőjeként is. A tüdőben leírtak egy 6 mm-es gócot, amelyről a CT alapján nem lehetett eldönteni, hogy jó vagy rosszindulatú-e, ezért írták, hogy nem azonosítható. A hasnyálmirigy elkeskenyedő, bal oldali részén leírt képlet megjelenése rosszindulatú daganatra jellemző, s ez a góc beszűrte a lépet (összekapaszkodás látszott lépnek a test középvonala, a test belseje felé eső kontúrjával), és beszűrte a vastagbelet (ami anatómiailag a hasnyálmirigy előtt halad el és a lépnél kanyarodik lefelé).

A zárójelentésre írt ileus mechanicus azt jelenti, hogy mechanicus jellegű bélelzáródás, vagyis a belet elzárta a vastagbelet is beszűrő daganat. Az Npl pancreatis jelentése neoplasma pancreatis, vagyis a hasnyálmirigy rosszindulatú daganata (neoplazmája), amely a colonra, vagyis a vastagbélre is ráterjedt (propagált). A műtét során már látták a hashártya daganatos érintettségét is valószínűleg, ezért került a diagnózisok közé a carcinosis (karcinózis).

Mindez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű, kiterjedt daganatos folyamat volt az édesanyja hasában. A CT alapján ez a hasnyálmirigyrákos folyamat inoperábilis volt, vagyis műtéttel el nem távolítható folyamatról volt szó. Sajnos a hasnyálmirigyrákok jelentős része már inoperábilis állapotban kerül felfedezésre. A kialakult bélelzáródás megoldását azt jelenthette, ha kiszájaztatják a belet a hasfalra, így biztosítva a széklet (bélsár) eltávozásának lehetőségét. A hashártyát érintő daganatos beszűrődésre ugyanakkor jellemző, hogy kialakulhat ascites, vagyis a hasban szabad folyadék halmozódhat fel.

Az előrehaladott daganatos betegség lefolyása különböző lehet az egyes betegeknél. Vannak betegek, akiknél elképzelhető előre meg nem határozható idejű (hetek, hónap) túlélés a fenn leírt kiterjedt daganat ellenére is, viszont a daganat hasban történő terjedése miatt sokkal hamarabb is rosszabbodhat a beteg állapota, s a hasban több helyen jelenlévő, a gyengülő szervezetben folyamatosan burjánzó rákos beszűrődés újabb és újabb panaszokat, tüneteket okozhat.

Van olyan helyzet, amikor a beteg állapotának javulásáért alig lehet valamit tenni, de ilyenkor is fontos, hogy a beteg fájdalma folyamatosan csillapítva legyen. Vannak agresszív daganatos betegségek: az Önök esetében a már a kiinduláskor észlelt daganatkiterjedés, illetve az utolsó napokban észlelt többféle hasi működészavar (hasmenés, szabad hasi folyadék felszaporodása, majd a bélleállás) egy gyorsan rosszabbodó betegség képét adják. Nem valószínű, hogy ha édesanyját nem vitte volna be kórházba, ma is Önökkel lehetne, hiszen a kórházi ellátásra, illetve a másnapi kórházi felvételre már a panaszok, tünetek romlása miatt került sor. Ezt igyekeztünk előző részletes levelünkben is érzékeltetni: a leírt helyzetben, az előrehaladott betegségben egy-egy konkrét döntés esetleg jelenthetett volna néhány nap többletet, de azt is, hogy belgyógyászati ellátás nélkül még korábban távozik az édesanyja. A leírtak alapján érdemben, tehát hogy az további hónapokat eredményezhessen, már valószínűleg nem volt mit tenni, bármelyik osztályon is lettek volna.

Egy érzelmileg közel álló hozzátartozó elvesztése teljesen természetes, hogy felbillenti az ember lelki egyensúlyát. A gyász részeként kialakulhat depressziós hangulatzavar, amelyben szakember (pszichiáter) segítségére lehet szükség, s esetleg nem elég a nyugtatók szedése, más típusú gyógyszerekre is szükség lehet, különösen mert levelében azt írja, hogy van, amikor az Ön által jelenleg szedett gyógyszerek sem használnak. A veszteség feldolgozásában pszichoterápia is segíthet. Ne zárkózzon be önmagába! A gyász fájdalmas hónapjaiban segíthet valamilyen támaszadó csoporthoz vagy gyászcsoporthoz történő csatlakozás, ilyen már működik Magyarországon is több helyen. Amennyiben ilyen nem érhető el az Ön számára, vannak gyásszal foglalkozó könyvek, illetve az interneten is elérhetőek gyásszal kapcsolatos anyagok, amelyek a gyászolók egy részének segítséget nyújthatnak ebben a nehéz időszakban.

Kapcsolódó cikkek:
Gyászolók az interneten
Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról

Előzmény:
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top