Érfejlődés-gátlás finanszírozása (jelige: Emese)

Az alábbi bejegyzést olvastam az interneten:

Újfajta kezelés a rákos sejtek elpusztításához

„Létezik a daganatos betegségeknek egy nagyon modern, újfajta kezelési módja, amely a daganatok vérellátását gátolja. A terápiás elv alapja, hogy az egészséges sejtekhez hasonlóan a daganatok is a vér által szállított oxigént használják fel életfolyamataikhoz. A tumor kialakulásának kulcsfontosságú lépése a saját érhálózat kiépülése. Amennyiben ez nem történik meg, vagy a későbbiek folyamán gátlódik, az a rákos sejtek életképességének elvesztését okozza. Sajnos Magyarországon még nem sorolható a szokásos terápiák közé, ám a kezelőorvos közbenjárásával nálunk is elérhető, egyedi elbírálás alapján. (2010. május 20.)

A kérdésem az lenne, hogy milyen rákos betegségeknél alkalmazható ez, és mi lehet az, ami egyedi elbírálás alapján lehetővé tenné ezt a kezelési formát? És külföldön ehhez mely országban lehetne hozzájutni egyedi elbírálás nélkül? S kihez kell ez esetben fordulni?

Amint arról többször írtunk, s ugyanezen idézet kapcsán is kitértünk, az érfejlődés gátló kezelést, amely egy úgynevezett célzott terápia (target terápia), többféle rosszindulatú betegségben használják, ezeknek a betegségeknek az áttétes (IV. stádiumú), illetve az úgynevezett helyileg kiterjedt (a környezetére terjedő és műtétileg el nem távolítható) formájára.

A készítményt körülbelül fél évtizede törzskönyvezték először Európában (az Európai Unió egészére kiterjedő úgynevezett központosított törzskönyvezési eljárással), legelőször vastagbélrákra. Ezt követően törzskönyvezése megtörtént (vagyis gyógyszerhatósági engedélyt kapott a készítmény) veserákban, emlőrákban, tüdőrákban. A törzskönyvezés a készítmény alkalmazását kemoterápia mellett (veseráknál interferonkezelés mellett) teszi lehetővé.

A gyógyszerhatósági törzskönyvezés és egy adott készítmény valamilyen biztosító (hazánkban legtöbbször a társadalombiztosítás, OEP) általi finanszírozása elválik egymástól, magyarán egy adott gyógyszerhez vagy eljáráshoz más-más feltételekkel lehet az egyes országokban hozzájutni, mivel különbözik az egészségügyi finanszírozás, így a költséges kezeléseket sem mindenhol azonos arányban és mértékben vonják be a közfinanszírozásba.

Vannak országok, ahol a gyógyszer árának egy részét kell kifizetni, van, ahol a biztosító a törzskönyvezett javallatok (betegségek) közül egyes betegségeknél támogatja, másoknál nem, vagy a támogatást valamilyen speciális eljáráshoz köti. Magyarországon például egyedi méltányossági kérelem beadása szükséges a társadalombiztosítóhoz bizonyos betegségeknél a terápiához való hozzájutáshoz. Más országokban előfordulhat, hogy az egyik beteg egészségbiztosítása fedezi, a másik beteg másik biztosítónál megkötött egészségbiztosítása nem, vagy csak kiegészítő fizetés mellett. Tehát nincs egységes gyakorlat, ezért külföldön is a beteget kezelő onkológustól lehet tájékozódni egy adott készítmény hozzáférhetőségről, annak orvosi, illetve pénzügyi feltételeiről.

Az érfejlődés gátló terápiáról további részletes információkat találhat a www.daganatoserek.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen

EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Előzmény:
Érfejlődést gátló kezelés

Top