Érfejlődést gátló kezelés (jelige: elizabeth)

Az alábbi cikkek olvastam az interneten: „Újfajta kezelés a rákos sejtek elpusztításához. Létezik a daganatos betegségeknek egy nagyon modern, újfajta kezelési módja, amely a daganatok vérellátását gátolja. A terápiás elv alapja, hogy az egészséges sejtekhez hasonlóan a daganatok is a vér által szállított oxigént használják fel életfolyamataikhoz. A tumor kialakulásának kulcsfontosságú lépése a saját érhálózat kiépülése. Amennyiben ez nem történik meg, vagy a későbbiek folyamán gátlódik, az a rákos sejtek életképességének elvesztését okozza. Sajnos Magyarországon még nem sorolható a szokásos terápiák közé, ám a kezelőorvos közbenjárásával nálunk is elérhető, egyedi elbírálás alapján.” (dátum: 2010. május 20.)

Kérdésem: milyen rosszindulatú daganatos betegségekben használják ezt az újfajta kezelési módot? Milyen esetekben kaphatja ezt meg egy beteg „egyedi elbírálás” alapján? A beteg beszerezheti-e ezt saját költségére, ha szeretné megkapni ezt az újfajta kezelési módot? Mit érdemes erről tudnia egy „laikusnak”?

Az érfejlődés gátló kezelést már évek óta használják Magyarországon is. Többféle daganatos megbetegedésre törzskönyvezték, illetve engedélyezték a gyógyszerhatóságok. Elsőként az áttétes vastagbél- és végbélkarcinómás betegek kezelésére kezdték alkalmazni kemoterápiával kombinálva. Majd áttétes emlőrákban egy citosztatikummal együtt alkalmazva, illetve nem operálható, előrehaladott vagy áttétes, nem kissejtes tüdőrákban (kivéve laphámsejtes rák) való alkalmazását is törzskönyvezték. Ezekben az esetekben is egy-egy, az adott betegségben már jól bevált citosztatikummal kombinálva alkalmazzák. Veserákban is törzskönyvezték a kezelést, interferonnal kombinálva.

Egy-egy adott készítmény törzskönyvezése (vagyis tudományos bizonyítékokon alapuló alkalmazása bizonyos betegségekben) minden országban elválik a finanszírozásától, vagyis attól, hogy valójában melyik országban mennyire elérhető egy gyógyszer. Ez végső soron ugyanis azon múlik, hogy a beteg saját biztosítása, illetve az állami egészségbiztosító hozzájárul-e anyagilag valamilyen mértékben a különböző készítmények alkalmazásához, hiszen pl. a különféle rákfajtákban alkalmazott célzott kezelések (melyekhez ez a készítmény is tartozik) több millió forintos kezelési költséget jelentenek.

Bizonyos daganatoknál szokásos (kórházi) úton lehet hozzájutni például ehhez a készítményhez is, bizonyos diagnózisokban pedig úgynevezett egyedi méltányossági kérelmet nyújthat be az orvos és a beteg a készítmény támogatásának érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Az érfejlődés gátló terápiáról további részletes információkat találhat a www.daganatoserek.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen

EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Top