Érthetetlen diagnózis (jelige: Van remény?)

Édesanyám beteg, csak pontosat nem tudunk a betegségéről. Elküldöm a megállapított diagnózist, és szeretnék választ kapni a betegségéről. Van-e esély a javulására?! Kérem, írják meg, mi is pontosan a betegsége.

Diagnózis:
Npl.corporis pancreatis
Fibrillatio auricularis
Hasnyálmirigy cysta
Metastatis hepatisz multiplex
Anxietas
Phlebothr.v.mesent.sup

Gyógyszerei:
Tbl.Digoxin
Tbl.Duopril (fosinopril+hydrochlorothiazid)
Tbl.Tenox (amlodipine)
Nitromint (nitroglicerin) NT tapasz
Tbl.Frontin (alprazolam)
Tbl.Furosemid+Caps.
Kaldyum (kálium)
Clexan (enoxaparin) 7600 Ne 6 ml

CT lelet vélemény:
A pancreas testben látott elváltozás tumornak felel meg, thrombosissal, shunt kebződéssel. Multiplex máj metastasis. Kóros hasi folyadék. Vastagabb falú gyomor. Retroperitonealis lymphadenomegalia. St.p.cholecystomiam.

A diagnózisokról, az édesanyja betegségéről, a kezelésekről a legpontosabb felvilágosítást a kezelőorvostól kaphatja édesanyja, illetve az a hozzátartozó, akit ő feljogosít a tájékozódásra, s erről az orvost is tájékoztatja. Gyakori, hogy a betegek bizonyos kifejezéseket nem értenek a zárójelentésen, de ekkor a legpontosabb felvilágosítást a kezelőorvostól kaphatják.

Az Ön által leírt diagnózisok azt jelentik, hogy édesanyjának a hasnyálmirigy testében rosszindulatú daganatot találtak (Npl. corporis pancreatis), emellett van egy szívritmus zavara, úgynevezett pitvarfibrilláció (Fibrillatio auricularis). Emiatt, illetve az esetlegesen fennálló magas vérnyomás betegség miatt kapja édesanya a felsorolt gyógyszerek közül a Digoxint, Fosinoprilt, Hydrochlorothiaziodot, Amlodipint, Nitroglicerin tapaszt.

A hasnyálmirigyen van cisztás elváltozás is (Hasnyálmirigy cysta). A rákos alapbetegség többszörösen áttéteket adott a májba (Metastatis hepatisz multiplex).

A hasnyálmirigyrák mellett gyakoriak a vénás trombózisok, az Ön édesanyjánál ez az egyik hasi érben, a „vena mesenterica superior”-ban jelentkezett (Phlebothr.v.mesent.sup). A trombózis terjedésének, újabb trombózisok megjelenésének, illetve a tüdőembólia kialakulásának gátlására úgynevezett vérhígító (antikoaguláns) kezelést alkalmaznak: édesanyja is a bőr alá Enoxaparint kap, amelyet tartósan, akár hosszú hónapokig szoktak alkalmazni ilyen esetekben.

A diagnózisok között még említett „anxietas” szorongást jelent, amely természetes velejárója lehet a betegségnek, s a szorongásos tüneteket szorongásoldó gyógyszerekkel igyekeznek általában enyhíteni, édesanyja is szed Alprazolamot. A kálium és a vízhatjó (Furosemid) adására több okból is sor kerülhet, legnagyobb valószínűséggel azért kapja az édesanyja, mert a hasban a CT szerint is felszaporodott a folyadék (ekkor beszélünk ascitesről, vagy magyaros nevén hasvízkórról). A CT mutatja, de a diagnózisok között nem került felsorolásra az, hogy a hasban megnagyobbodott (feltételezhetően szintén daganatos) nyirokcsomók is vannak.

A rosszindulatú daganat diagnózisát feltételezhetően megerősítették szövettani vagy citológiai vizsgálattal is, mert ez a feltétele, hogy az ilyen esetben szokásos kemoterápiás kezelést megkezdhessék.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Májrák, májáttét
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Előzmény:
Hasnyálmirigyrák!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top