Érzékeny csomó a herén

A jobb herém alján van egy pici kemény csomó, nem volt érzékeny, de pár napja, ha hozzáérek, a herém sajog. Van már időpontom az orvoshoz, de még 3 nap és így nagyon hosszúnak tűnik ennek tudatában. Arra lennék kíváncsi, ha netán rák lenne, akkor ez alatt a 3 nap alatt nem terjedhet-e el annyira? Vagy lehet-e valami más betegség is ez a kis csomó?

Ugyanazt válaszolhatjuk Önnek, mint megannyi hasonló kérdésre: egy e-mail alapján, vizsgálat nélkül nem állapíthatjuk meg, hogy amit tapint, illetve ami panaszt okoz, annak mi áll a hátterében, a csomó egy anatómiai elváltozás, s a herepanaszok függetlenek ettől vagy összefüggés van a képződmény és az észlelt tünetek között. Utóbbi esetben sem csak hererák okozhatja a panaszokat, hanem számos más is, vizsgálat nélkül ennek felsorolása nem visz előbbre, ettől el is tekintünk.

Nagyon jól tette, hogy nem halogatta a kivizsgálást, ez mindig a legrosszabb, amit tehet egy ember, ha panaszokat észlel, hogy a lehetséges diagnózistól való félelme miatt elodázza a kivizsgálást. Az orvosi vizsgálatig eltelő idő mindig feszültséggel teli, hiszen a bizonytalanság nagyon sok – később reméljük megalapozatlannak bizonyuló – félelmet indít el az emberben. A három napos időpont egy nagyon gyorsan megvalósuló vizsgálatot jelent, hiszen esetenként már egy ismert rákos diagnózissal is több hetes előjegyzéssel történnek meg vizsgálatok. Bármi is álljon panaszai hátterében, vélhetően ennek a három napnak a lehetőségek szempontjából nincs jelentősége.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomó a mellékherénél
Csomó a here mellett
Dudor a herezacskóba
Apró csomó a herén
Borsónyi daganat a mellékherénél
Hererák 12 évesen?
Hererák? Milyen orvoshoz menjek?
Hererák vagy csomó: ciszta vagy daganat?

Patanásszerű elváltozás a herezacskón

Daganat a herezacskón

Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Áttétes hererák 19 évesen
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón

Top