Esélyek fej-nyaki daganatban (jelige: nyaki-rák)

Milyen gyógyulási esélyei lehetnek egy 50 év felettinek az alábbi esetben?
Mivel tudja a gyógyulását segíteni, illetve mit kerüljön el?

A leleten ezek a számok szerepelnek (nem igazán tudom, mit jelentenek):
1 C1390
3 C1390
5 E1190
5 I 10H0
5 K7090
M 80713
4 D6990
4 D6960

Műtéttel eltávolították a daganatot, T1N0M0-t írtak rá. Írnak ilyeneket, hogy hypopharynx tumor és carcinoma planocellulare keratoides…

Pár dolog fordítását megtaláltam ugyan, de nem áll össze, és a fenti kérdésekre szívesen vennék egy végletekig őszinte választ.

A leleten szereplő kódok közül az M jelű a daganatos alapbetegség szövettanára utal, amit meg is talált a zárójelentésen (ahogy írja: carcinoma planocellulare keratoides, vagyis elszarusodó laphámsejtes rák).

A többi kód a betegségek nemzetközi osztályozásának (BNO-10) megfelelő kódrendszer, amelynek a jelentését is tartalmazni szokták a zárójelentések. Az E139 a hypppharyx  (algarat) rosszindulatú daganatát jelenti, az I10H0 és az E1190 az Ön egyéb betegségeire utal (magas vérnyomás betegség, illetve nem iznulinfüggő cukorbetegség). A D6990 valamilyen Önnél valószínűleg lezajlott vérzéses állapotot kódol (jelentése:  Purpura és egyéb vérzéses állapotok – pontszerű bevérzés a bőrön és a nyálkahártyákon, valamint egyéb vérzéses állapotok).

A T1N0M0 jelentése az, hogy kicsi volt a daganat (a tumor T1-es) és nincsen a könyéki nyirokcsomókban daganatos szóródás (NO), valamint nincs távoli átét (metastasis) sem (ezt jelenti az M0). Ez gyakorlatilag a lehető legkisebb daganatos kiterjedést jelenti a TNM rendszerben, tehát jó hír az Ön számára, mert azt jelenti, hogy nagyon jók a gyógyulási esélyei, kicsi a valószínűsége, hogy a betegsége kiújul.

Kérdezte, mit tegyen, mit kerüljön el? Természetesen szükség van időszakonként onkológiai (fül-orr-gégészeti vagy fej-nyaksebészeti) kontrollvizsgálatokra annak kizárására, hogy nem aktivizálódik a betegség. Amennyiben dohányzik, annak abbahagyása ilyen szempontból is fontos, s az esetleges alkoholfogyasztás minimálisra szorítása is célszerű.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
A light cigi is erős méreg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák stádiumbesorolása
Fájdalmak a szájban, garatban
Halálos cigaretta
A rák felé 16 évesen

Top