Esélyek veseműtét után (jelige: Blanka)

Férjemet 5 éve műtötték, a műtét során eltávolították a jobb oldali veséjét. Akkor nem kapott sem sugárterápiát, sem kemoterápiát. Ez évben találtak a gerincén egy daganatot, amit sikeresen eltávolítottak. A csontokban és máshol nem találtak áttéteket. 8 sugárterápiát írtak elő számára és kemoterápiából a Hannoveri protokollt.

Érdeklődnék, hogy ilyen esetben a gyógyulási esély hány százalékos?

Leveléből nem derül ki a pontos szövettan, és egyébként is nehéz látatlanban, a konkrét eset részletes ismerete nélkül százalékokat mondani, hogy például a statisztikák alapján a kiújult veserákos betegeknél a kiújulástól számított 5 év múlva a betegek hány százaléka él vagy hány százaléka daganatmentes.

Feltételezzük, hogy 5 éve a daganat nem volt túl nagy, és nem terjedt rá a környezetére. Abból, hogy a daganat sok év elteltével újult ki, illetve adott áttétet, remélhetőleg arra lehet következtetni, hogy nem túl gyors növekedésű, és nem agresszív áttétképző altípusról van szó. Leveléből nem derül ki, hogy a gerincről eltávolított daganat a csontra adott áttét, vagy a veseágyban egy helyi kiújulás, ami öszekapaszkodott a gerinccel, de sikerült műtétileg eltávolítani, majd besugarazták a daganat helyét.

További szoros kontrollvizsgálatok szükségesek a beteg követéséhez. Ennek célja, hogy egy esetleges újabb kiújulást időben észre lehessen venni és kezelni.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Csontáttétek a daganatos betegségben
Sugárterápia a tumorok ellen
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top