Étkezés gége nélkül

Gégeráknál teljes gégekiirtás esetén a műtétet követően hogyan alakul a beteg étkeztetése (módszer, receptek stb). Esetleg kimondottan ilyen problémával foglalkozó szakkkönyv létezik-e?

Nagyon fontos a beteg megfelelő táplálékfelvétele annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a fizikai leromlás.

Az elvégzett műtét típusától függ, hogy milyen táplálásra van lehetőség. A műtét után általában átmenetileg lehet, hogy infúzióban intravénásan van szükség a tápanyagok bevitelére (parenterális táplálás), illetve a torkon-nyelőcsövőn át a gyomorba vezetett csövön keresztül kaphat magas kalóraitartalmú folyékony ételeket, gyógytápszereket (enteralis táplálás). A torokban lévő műtéti seb gyógyulása után ez a szonda általában eltávolítható, és folyékony-pépes ételek adását kezdik meg, majd fokozatosan felépíthető a beteg szokásos étrendje. Betegenként eltérés lehet abban, hogy inkább pépes vagy inkább szilárd ételt tud jobban lenyelni.

A beteg megfelelő kalóriatartalmú táplálása különösen fontos ebben a betegségben, mert gyakori, hogy a betegek étvágytalanok. Ebben szerepet játszanak az alapbetegség mellett a műtét utáni fájdalmak, kényelmetlenségek, esetleg a szag és ízérzés változása, de kiválthatja a kemoterápia és vagy a sugárkezelés is.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top