Étrend gégerákban (jelige: piroska bertalan)

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a gégerákban lévő és tüdőáttétben szenvedő beteg fogyaszthat-e tejet és tejes ételeket? A kezelőorvos szerint igen, de ha az interneten vagy könyvekben keresgetek, akkor csak a szójatejet javasolják. Cukorhasználata is ilyen gond, a barna nádcukrot próbálom használni, mert olyan mézfajtáról olvasok, amit viszont drágállok.

Összességében nem sok segítséget kap a bajbajutott ember, és főleg mindig egymástól eltérő véleményeket. Nagyon nehéz így egy lefogyott beteget kicsit is felhizlalni. Várom szíves tanácsukat.

Az egymástól eltérő vélemények oka, hogy kevés a szakmai megalapozottságú tudományos publikáció arra vonatkozóan, hogy bizonyos táplálékok hogyan befolyásolják a már kialakult betegségeket. Arról vannak adatok, hogy bizonyos táplálkozási szokások több évtizedes alkalmazása mellett, pl. az úgynevezett mediterrán táplálkozás (sok zöldség, gyümölcs, olívaolaj, halak) mellett ritkább a daganatos betegségek előfordulása. Tehát a kockázatokat jobban ismerjük, mint azokat a tényezőket, amelyek egy már kialakult konkrét betegség lefolyását érdemben befolyásolnák.

Az onkológusok többsége ezért tanácsolja azt, hogy a beteg fogyasszon nyugodtan tejes ételeket (ha nincs például az idősebb életkorra egyébként jellemző laktóz-intoleranciája, de ekkor laktóz-mentes tejet is lehet fogyasztani). Ezért nem tiltja a nádcukrot sem, mert nincs olyan tudományos adat, ami alapján ezt indokoltnak tartaná.

A legfontosabb, hogy a táplálkozásában a betegsége miatt úgyis nehézségekkel küzdő beteg elég kalóriát, s elég fehérjét vegyen magához, változatosan táplálkozzon, örömét lelje az evésben.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Alultáplált betegek a kórházakban
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Étrend-kiegészítők, gyógynövények feketelistája
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Étkezés gége nélkül
Küzdelem a félrenyelés ellen
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Gégerák szövődményei
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Gége-sugárkezelés 80 évesen

Top