Ewing sarcoma 27 évesen

Egy CT eredmény kiértékelésében kérném segítségét. Kórelőzmény: 2004. óta ismert Ewing sarcoma, jobb tüdőáttét, ennek hatására jobb középső tüdőlebeny eltávolítása, majd bal tüdőn két kisebb áttét, azok eltávolítása, kiújulás a lábon, bal végtag amputációja 2007 decemberében.

Jelenlegi tüdő CT: számottevő mellkasi folyadékgyülem nem látható. Bal oldalon műtét történt. Mk. oldalon számos, zömében subpleuralisan elhelyezkedő, 1-6 cm nagyságú kerek árnyék van. Baloldalon basalisan paracardiálisan egy 5,5 cm-es képlet ábrázolódik, mely nem választható el élesen a bal kamrától. Bal oldalon ventralisan a fémvarratsor környezetében is megfigyelhető egy csaknem 3 cm lágyrész képlet. Mk hilusban 1,5-2,5 cm nagyságú nyirokcsomó van, paraaorticusan 5-10 mm nagyságú lgl-ek láthatók. Pericardialis folyadék nincs.

Ilyenkor mit lehet tenni???

A CT lelet leírása alapján az valószínűsíthető, hogy a tüdőben mindkét oldali lebenyben áttétes gócok alakultak ki, illetve a gátorüregben (a két tüdőlebeny közötti területen) megnagyobbodtak a nyirokcsomók, ami ugyancsak daganatos érintettségüket valószínűsíti. A lelet alapján a tüdőlebenyek (pleura) között, illetve a szívet borító savós hártyák között nem szaporodott fel a folyadék (ami szintén daganatos érintettségre utalna).

Azt, hogy mit lehet tenni, az eddigi kezelések ismeretében lehet meghatározni. Ebben az esetben a műtéti eltávolításra nincs lehetőség, kemoterápiás kezeléstől várható a daganatos gócok növekedési ütemének lassítása, méretének csökkenése.

Kapcsolódó cikkek:
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
High grade sarcomatosus
Fenntartások megajánlott terápiával kapcsolatban
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen

Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Tüdőrákban időt nyerni

Top