Fájdalmas HPV vizsgálat (jelige: Vénusz)

50 éves egészséges nő vagyok. Évente jártam nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Két éve viszont nem voltam, mert a HPV szűrés alkalmával a nőgyógyászom azt mondta, hogy „kicsit fájni fog a vizsgálat és vérzés is lesz, mert egy kefécskével kell hámréteget lekaparni a méhnyakról.”

Valóban fájt és véreztem. Barátnőimmel történt beszélgetés alkalmával elmeséltem a történteket és ők csodálkoztak, mert nekik fájdalom és vérzés nélkül végzi a nőgyógyászuk a HPV vizsgálatot. Kérdezni szeretném, vajon keressek más orvost, vagy jól csinálta a vizsgálatot az orvosom?

Igen nehéz objektív választ adni kérdésére. Önmagában a HPV vizsgálatra történő mintavétel nem szokott több kellemetlenséget okozni, mint egy rákszűrésre történő cytológiai és váladék vizsgálat levétele. Egy esetlegesen meglevő gyulladás okozhat fájdalmat a mintavétel során, és a gyulladt hám is okozhat kisfokú vérzést. Talán az okozott kellemetlenség miatt nem feltétlenül kellene lecserélni az Önt már hosszabb ideje ismerő orvosát, a szűréseket pedig nem szabad elhanyagolni.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák elleni védőoltás: meddig véd?
Védőoltás 52 évesen?
Védőoltás méhnyakrák ellen
HPV elleni vakcina
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Aggodalom a HPV miatt
P3 és HPV 19 évesen

Top