Fájdalomcsillapítás és morfium (jelige: apu)

Apukámról a múltkor „viador” jeligével kérdeztem. Nagyon köszönöm a választ. Most még annyit szeretnék tudni, hogy mikortól kaphat morfiumot, mert már nagy fájdalmai vannak és a morfiumtapaszból hiába tesz fel kettőt, már nem használ semmit. Bekerült egy nagyon jó kórház belgyógyászatára, de nem sok mindent csinálnak vele. Szóval azt kérdezem: meddig tarthat ez, hogy nem kap morfiumot? Meddig fog szenvedni?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) már 1986-ban kidolgozta az úgynevezett fájdalomlépcsőt, s ez az a gyakorlati irányelv, amelyet általában a daganatos betegek fájdalomcsillapítása során is követnek.

Magyarországon már minden alapvető gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelési módszer lehetősége adott. Bár többféle hatóanyagú fájdalomcsillapító tapasz van forgalomban, legelterjedebben a fentanyl-tartalmú tapaszokat használják.

Nem írta, hogy a két tapasz, amelyet édesapja használ, milyen erősségű (a legkisebb és legerősebb tapaszok között akár négyszeres dóziskülönbség is lehet). Ezt a hatóanyagot több száz mikrogramm/óra erősségig is lehet emelni az orvos döntése és javaslata alapján, de természetesen más fájdalomcsillapítókkal, illetve adjuváns szerekkel is ki lehet egészíteni a hatását.

Úgynevezett  áttörő fájdalmak esetén a folyamatos fájdalomcsillapítást biztosító tapaszt ki lehet egészíteni morphin adásával is (amelyet kórházban általában injekciós formában biztosítanak, otthoni betegellátáshoz már gyorsan felszívódó tablettás morphin készítmény is rendelkezésre áll).

A fájdalom megélésében nagyok az egyéni különbségek, s ezért a hatékony fájdalomcsillapítás beállításakor a beteg panaszaira szoktak támaszkodni. Ugyanakkor tudni kell, hogy a betegek is gyakran inkább tűrik a fájdalmat, s ennek mértékéről nem számolnak be orvosuknak, mert tartanak az állapotuknak megfelelő, akár az orvos által felkínált gyógyszereléstől, annak mellékhatásaitól, a „hozzászokástól” vagy attól, hogy a morphin adása a halál közeledtével azonos.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy édesapjának fájdalma van, erről érdemes beszélnie vele, illetve jelezheti kezelőorvosának, aki az alkalmazott  fájdalomcsillapító dózisának módosításával, esetleg  más gyógyszer adásával csökkentheti (remélhetőleg minimalizálhatja)  édesapja fájdalmát.

Előzmény

Kapcsolódó cikkek:
A fájdalomcsillapító gyógyszerek tulajdonságai
A gyógyszeres kezelés melletti fájdalomcsillapító lehetőségek

Top