Fájdalomcsillapító, zavar (jelige: szentinel12)

Édesanyámat 2008 márciusában műtötték vastagbálrákkal, áttét volt a tűdön és a májon is. A műtét jól sikerült, nem volt szükség kivezetésre, és szinte rögtön elkezdte a kemós kezelést. Eleinte jók voltak a leletek, de sajnos később rosszabbodott az állapota a leletei szerint. 2010. decemberben közölte vele az onkológus, hogy nem kaphat kemót, mert nagyon rosszak a máj értékei. Most nem írom le, hogy milyen körülmények között közölték velünk, mert ez egy külön rémtörténet…

A kérdésem az lenne, hogy kb. 1 hónappal ezelőttig jónak mondhatom az állapotát mentálisan, de azóta folyamatosan romlott és ma már nagyon téveszmés, gyakran agresszív, depis, fájdalmai vannak. Az onkológus nem adott neki semmi fájdalomcsillapítót, a körzeti orvos írt fel neki Contramalt 50 mg-at. Olvastam a gyógyszeren, hogy ez is okozhat mentális gondokat.

Most én vagyok vele 24 órán át, ami nagyon nehéz, mert nem tudom, hogy mennyi fájdalomcsillapítót adhatok neki, vagy éjszakára esetleg altatót vagy nyugtatót.

Mitől lehet ez a mentális hanyatlás? Erre nem tudnak adni valamilyen gyógyszert, mert ez borzasztó helyzet. Édesanyám még csak 58 éves, és egy-két hónapja még nem volt semmi ilyen baja (mentális baja).

Utolsó vérképén alacsony volt a káliuma, natriuma és anemiás is. Totál bilirubin 51 umol/l, direkt bilirubin 39, gamma gt 114U/l, alkálikus foszfatáz 673, got 76, gpt 22, laktát-dehidrogenáz 1875. Ezenkívül ascitese van, amit megpróbáltak már lecsapolni nem sok sikerrel, gondolom ettől is fájhat a hasa. Ezek tudom, hogy nem jó eredmények, de volt ennél rosszabb is, többször is.

A fő kérdésem a mentális zavartságára mit tudnának javasolni, ill. a fájdalomcsillapításra.

Zavartságot, mentális hanyatlást májáttétes betegnél okozhat a kezdődő májkóma is, de ez általában magasabb szérum bilirubin értékeknél alakul ki. Ennek oka, hogy az anyagcserezavar nyomán felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ami a közérzet romlásán túl kihatással van például az agyműködésre is, ezért a májáttétek terjedése zavartságot, aluszékonyságot, súlyosabb stádiumban májkómát válthat ki.

Állhat a háttérben esetleg agyi áttét vagy más agyi folyamat, főleg ha a tünetek csak az elmúlt hetekben jellemzőek.

A levelében említett fájdalomcsillapító mellett is előfordulhatnak ilyen tünetek, de ritkán, s ezek általában pár nap alatt mérséklődnek. Leveléből nem derül ki, hogy a tünetek kezdete és a fájdalomcsillapító alkalmazása között van-e összefüggés.

Időnként magas kálciumszint is okozhat ilyen zavartságot, ez csontáttétes betegeknél fordul elő, de levelében nincs csontáttétre utaló információ, illetve arra utaló kalcium érték.

Igen súlyos vérszegénység (anémia) is okozhat zavartságot az agyi oxigénellátás romlása miatt.

Számos más ok is előidézhet zavartságot azon kívül, amit e levelünkben felvetünk, de ezekről a beteget ellenőrző, kezelő orvos nyilatkozhat érdemben.

A fájdalomcsillapítás beállításában a háziorvos is segíthet, akár a most alkalmazott fájdalomcsillapító dózisának emelésével (például ha még nem érték el az általában maximálisan javasolható napi 400 mg-os dózist ebből a szerből), akár erősebb készítmény, pl. fájdalomcsillapító tapasz vagy morfin tartalmú készítmény alkalmazásával.

A beteg otthoni ápolásában segíthet esetleg házi ápoló szolgálat, vagy amennyiben a környezetükben elérhető, hospice szolgálat kijáró orvosa is. Amennyiben ilyen szolgálat elérhető, arról vélhetően háziorvosuktól úgyszintén tudnak tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top