Fehérvérsejtszám-csökkenés (jelige: Mustache)

Kemoterápiás kezelés közben – az utolsó előtt – nagyon lecsökkent a fehérvérsejtszám. Néhány napot kaptunk az egyensúly rendeződésére. Eközben zavarodottság, nagyfokú reszketés jelentkezett időnként. Korábban egyszer már előfordult, de közel sem ilyen mértékben, és miután PET vizsgálat miatt felfüggesztették a kezelést, nyomtalanul megszünt a reszketés és a zavarodottság is. Lehet ezt a vérkép kedvezőtlen voltára, vagy a kemoterápia mellékhatására fogni, vagy ez valami más? Az eredmények állítólag jók, erős javulás mutatkozik.

A kemoterápiás kezelések típusos, de nem minden betegnél és nem minden kezelési ciklusnál jelentkező mellékhatása a fehérvérsejtek számának csökkenése. A citosztatikus készítmények a gyorsan osztódó sejtekre hatnak: ilyenek a daganatos sejtek (amelyek az átlagnál gyorsabb növekedésük miatt gyorsan osztódnak). Az emberi szervezet gyorsan szaporodó egészséges sejtjei közé tartoznak például a fehérvérsejtek, a vérlemezkék (thrombocyták) a hajhagymák sejtjei, a szájnyálka- és bélnyálkahártya sejtek. Ezekre is hathat a citosztatikus kezelés. Ennek megfelelően bizonyos rákellenes gyógyszerek változó gyakorisággal okozhatják a fehérvérsejtszám vagy a vérlemezkeszám esését, hajhullást, a
szájnyálkahártya kisebesedését vagy hasmenést.

Az alacsony fehérvérsejtszám spontán módon, önmagától is rendeződhet, nagyon alacsony értéknél lehetőség van úgynevezett fehérvérsejtszám-emelő injekciók akár ismételt adására, amelyek segíthetnek a vérkép rendezésében. Az alacsony fehérvérsejtszám mellett az emberi szervezet fogékonyabb a fertőzésekre, egy esetleges ilyen fertőzés kialakulására láz utalhat. A lázas állapot is járhat hidegrázással, reszketéssel, de a beteg panaszainak hátterében egyéb tényező is állhat.

A zavarodottság nem jellemző kísérője a fehérvérsejtszám csökkenésének, annak hátterében többféle probléma állhat. A tüneteket mindenképp beszéljék meg a kezelőorvossal.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top