Fej-nyaki daganat, IV-es stádium (jelige: ircsi)

A férjemnek rosszindulatú daganata van. A nyaki nyirokmirigynél mutatta meg magát, ott keletkezett nagy kemény dudor. A gégetükrözés és szövettan eredménye negatív. Az orvosok a primert nem tudják, csak találgatnak – gégerák, mandularák stb.

Az első kemót már megkapta, ettől lázas, nyelési problémái súlyosbodtak. Itt olvasgatva úgy gondolom, ez inkább nyelőcsőrák. Évek óta savtúltengéssel küszködik, sok szódabikarbonátot is megevett, dohányzik, csuklásai is voltak. Nyelésével 2-3 éve ritkán, de voltak problémái.

Ez már áttétes: 4. stádium, N9-es. Ezt mondták az orvosok. Szeretném megkérdezni, milyenek a gyógyulási esélyei? (Az orvosok szerint nincs. Ebben a stádiumban mennyi a várható élettartam és milyen minőségű? Mi vár ránk?

Személyre szabott prognózis nem adható, erre még a férjét kezelő, az állapotváltozásait folyamatosan figyelemmel kísérő kezelőorvos is csak óvatos közelítéssel vállalkozhat.

Mindenekelőtt valóban tudni kellene a tumor elsődleges helyét: a nyelőcsőrákok esetén a tumor agresszív áttétképző képessége és a kései felfedezésük miatt nagyon alacsony az 5 éves túlélés esélye. Azt, hogy nyelőcső eredetű-e a daganat, amely szintén adhat  nyirokcsomókba (kulcssont fölötti árokba, vagy a nyakra) áttétet, nyelőcső-tükrözéssel lehet megvizsgálni. A garat- és gégerákoknak ugyan vannak kevésbé gyorsan terjedő típusai is, ám a levelében jelzett stádium már azt jelzi, hogy nemcsak a nyirokcsomókban, hanem a szervezet más szerveiben is megjelenhettek a tumorsejtek.

A IV-es stádium esetén reálisan sajnos valóban nem lehet gyógyulásra számítani. A kezelés ebben az esetben rendszerint úgynevezett palliatív célokat szolgál, azaz a tumor megkisebbítésével az életminőség átmeneti javítását (a romlás lassítását) és az élettartam meghosszabbítását célozza.

A fej-nyaki régiót érintő előrehaladott tumorok esetén a nyelési nehézségek, a táplálkozás nehezítettsége fokozzák a kemoterápia által egyébként is gyakran előidézett étvágytalanság, hányás, levertség miatti legyengülés kockázatát. Az erőnlétnek a lehetőségekhez képest történő fenntartása érdekében fontos a megfelelő kalóriabevitel, amit az orvos által felírható gyógytápszerek is biztosíthatnak.

A lázat komolyan kell venni, és jelezni kell a kezelőorvosnak. A kemoterápiát követő láz jele lehet a fehérvérsejtszám csökkenésének, s az ennek következtében kialakult valamilyen fertőzésnek. A kemoterápia okozta fehérvérsejtszám-csökkenés kezelésére már injekciós készítmények is rendelkezésre állnak. A lázas állapotot természetesen más is okozhatja, de ennek értékelésére szintén orvosi vizsgálat szükséges.

Mindemellett a betegség megélésében rendkívül fontos a lelki hozzáállás, a természetes pszichológiai védekezésképpen fellépő elszigeteltség, a befelé fordulás elkerülése, a támogató, türelmes és szerető családtagok gondoskodása, akik a betegségnek e kései stádiumában is szerezhetnek örömteli pillanatokat a rákban szenvedő hozzátartozójuknak.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Burjánzó tumor és tápszerek

Top