Fekete anyajegy diagnózisa (jelige: szövettan)

Júliusban kivágtak a hasam felső részéről egy 2 mm átmérőjű, sima felszínű, fénylő fekete anyajegyet, ami 2007 októberében jelentkezett. A bőrgyógyász szerint atípia gyanúja merült fel és minél előbb meg kell szabadulni tőle, a sebész szerint is indokolt volt a kimetszése. Szeretném megkérdezni, hogy jó vagy rossz a szövettan és mit jelent (különösen a dysjungálódott és a melanophag)? Kell-e tartanom attól, hogy rosszindulatú volt?

„Az epidermis egy kis területen a nívóból igen enyhén előemelkedett. A hám basalis rétegében egyesével elhelyezkedve vagy kicsiny fészkekbe rendeződötten naevus sejtek láthatók, cytoplasmájukban bőséges melanin tartalommal. Az irhában az igen nagyfokú lobos infiltratioban számos melanophagot és dysjungálódott naevocytát látni. Dg.: Naevus naevocellularis junctionalis cutis abdominis l.s. M8740/0 D2250 A kimetszés az épben történt!”

Az Ön által leírt szövettani lelet nem utal rosszindulatú betegségre, de bőrgyógyásza visszahívhatja időszakos ellenőrző vizsgálatokra.

A melanophagok olyan sejtek, amelyekben melanin szemcsék vannak. A melanin a bőr barna festéke, amelyet a bőrben lévő festéktermelő sejtek, a melanocyták állítanak elő, s amely a bőrnek és a szemnek is (szivárványhártya) a színét adja. A melaninok okozzák az anyajegyek (névuszok, naevusok) sötét színét is.

A melanofágok azok a sejtek, amelyek bekebelezik a melanin szemcséket. A naevocyták alkotják a naevusokat (anyajegyeket). A dysjungálódott sejtek olyan sejtek, amelyek között fellazult a kapcsolat.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Eltávolított anyajegyek
Anyajegy diagnózisa
Anyajegyek ellenőriztetése
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top