Fekete anyajegy (jelige: fiatalkori melanóma)

16 éves vagyok és észrevettem, hogy a bal combomon egy anyajegy megduzzadt, illetve elfeketedett. Maga az anyajegy kicsi, területre nem nagyobb mint az egészséges társai. A sors fintora az, hogy sosem napoztam igazán. Nem szeretem a napot, úgy gondolom ez bizonyíték lehet arra, hogy a napsugárzás és az anyajegy kapirgálása nélkül is kialakulhat ez a betegség. Tegnapelőtt fedeztem fel. Ma megyek bőrgyógyászhoz.

A kérdésem a következő lenne: olvastam itt az oldalon, hogy a melanóma gyorsan áttéteket képez. Ez mennyi időre tehető? És esetemben van-e esély arra, hogy áttétet nem találnak?

Levele írásakor szerencsére még az sem igazolt, hogy melanomája lenne. Reméljük, mire ezt a választ olvassa, a bőrgyógyászati vizsgálat sem támasztja alá az Ön álatal feltételezett diagnózist. Amennyiben valami okból a bőrgyógyász az elváltozás eltávolítását javasolja, akkor a szövettani vizsgálat dönthet arról, hogy van-e szó egyáltalán rosszindulatú betegségről.

Kérdésének elvi részére válaszolva: szinte minden szerv daganatai között vannak olyan daganatok, amelyek gyorsan áttéteket képeznek. Micrometastasisok (kicsiny áttétek) már akkor is jelen lehetnek a szervezetben, amennyiben ezek nem mutathatóak ki képalkotó vizsgálatokkal, vagy nem utal rájuk laborvizsgálat. Ezek gyakran az eredeti daganatból leszakadt sejtcsoportok, amelyek valahova eljutnak a szervezetben a véráram útján és megtapadva növekedésnek indulnak. Ez az elsődleges daganat kialakulása után bármikor bekövetkezhet.

A daganatok műtéti eltávolítása után adott úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezeléseknek például az a célja és értelme, hogy az ilyen kicsiny sejtcsoportokat elpusztítsák, vagy számukat csökkentve késleltessék a betegség már panaszokat is okozó kiújulását.

Kapcsolódó cikkek:
Melanoma: agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb bőrdaganat
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top