Fél éves melldaganat gyógyulási esélye

Anyukám mellében rosszindulatú daganatot találtak, az orvos szerint körülbelül fél éves daganatról van szó. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez milyen stádiumnak tekinthető? Milyenek a gyógyulási esélyek?

A levelében közölt információ alapján nem lehet megállapítani a stádiumot. Az emlőrákok stádiumának meghatározásában figyelembe veszik az elsődleges daganat méretét, a környéki (főleg hónalji, de a szegycsont melletti, illetve a kulcscsont feletti területen lévő) nyirokcsomók daganatos érintettségét, azt hogy a daganat helyileg előrehaladott-e, vagyis beszűri-e olyan mértékben a környezetét (például a bőrt vagy a csontos mellkasfalat, izmokat), hogy műtéti eltávolítására nincs esély, valamint van-e távoli áttét.

Részben a stádiumtól, részben a szövettani lelettől, például a daganat „grade” értékétől, vagyis rosszindulatúságának fokától, a szövettani anyagban meghatározható ösztrogén, illetve progeszteron receptorok pozitivitásától, a HER2 pozitivitástól-negativitástól, valamint számos más, a szövettani vizsgálat során észlelhető úgynevezett prognosztikai faktortól is függ, hogy a betegség mennyire hajlamos kiújulásra, mennyi az esély a gyógyulásra.

Az úgynevezett korai emlőrákok esetén (amikor a daganat műtétileg eltávolíthatónak látszik és nincs távoli áttét) is fél-egy éves műtét utáni onkológiai kezelést szoktak alkalmazni, amelynek része általában a kemoterápia, a sugárkezelés, HER2 pozitív esetben gyakran a HER2 gátló kezelés. Hormon (ösztrogén) pozitív daganatok esetében akár 5 évig is tarthat a műtét utáni hormonkezelés. Az, hogy ezek közül milyen kezelést adnak, szintén jelentős mértékben függ a stádiumtól, illetve a szövettani lelet többféle sajátosságától. Mindezekre a kezelésekre azért kerül sor, hogy a későbbi kiújulási kockázatot csökkenteni lehessen, jó esetben a beteget meg lehessen gyógyítani.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Daganatok jellemzői
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Emlőrák: mielőtt felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, bordaív alatti fájdalom
HER2 és természetes gyógymódok
Kiújult HER2 mellrák kezelése
Korai HER2 agresszív kezelése
HER2: pozitív vagy negatív?
HER2 is meg nem is?
HER2+++ daganat
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top