Félelem a hereráktól (jelige: rák)

Én egy 21-éves srác vagyok, kb. 13 éves korom óta jóval nagyobb a bal herezacskóm! Az a kérdésem, hogy ez lehet-e rák?! Lehet-e ezt még gyógyítani?

Van némi esélyem a felépülésre, ha hererákom van? Csak azt nem értem, hogy már elég régóta megvan a herémen az elváltozás, kb. 7 éve. Túl lehet élni egy rákot ennyi időn át?

Feltételezzük, hogy nem „herezacskót”, hanem „herét” akart írni, amikor a páros szerv egyikének nagyobb méretéről írt. Látatlanban természetesen nem állíthatunk fel diagnózist.

Általánosságban annyit mondhatunk, hogy a herék jellemzően nem egyforma méretűek. Amennyiben daganatos elváltozásról volna szó, annak már vélhetően más jeleit is tapasztalta volna: a hererák rendszerint tünetmentesen, fájdalmatlanul fejlődik, a here tömegesebbé válása következtében egy idő elteltével viszont tompa, húzó, kellemetlen érzés hívhatja fel rá a figyelmet. A hererák egyébként jó eséllyel gyógyítható, ennek feltétele – mint sok más daganatos betegség esetén -, hogy időben felismerjék és elkezdjék a terápiát.

Mindenképp azt javasoljuk: ne halogassa az orvoshoz fordulást! A
háziorvos, illetve az urológus már egy néhány perces rutinvizsgálatot követően biztosabbat mondhat, esetleg részletesebb kivizsgálást kezdeményezhet, amennyiben ennek szükségét látja. Bármi is álljon az Ön által leírtak mögött, akár ártatlan adottságbeli tényezők, akár kóros elváltozás, jobb mielőbb utánajárni.

Kapcsolódó cikkek:
Férfiak: későn és vonakodva fordulnak orvoshoz
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
A herék önvizsgálata
Here- és hímvesszőrák
Férfiak tumoros betegségei

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vörös, fájó hímvessző
26 éves hererákos férfi
Hererákgyanú és kábítószerek
Felépülés a hererákból
Hererák kiújulása
Eltávolított here
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top