Félelem az agydaganattól (jelige: hadita)

Kicsit meg vagyok rémülve az állapotomtól, és nagyon félek attól, hogy agydaganatom van. Több, mint egy hónapja elkezdett sípolni a jobb fülem. Ezt főleg akkor hallom jobban, ha nagyobb zaj van, illetve reggel, amikor még fekszem az ágyban, szédelgek, kicsit fura a jobb szemem is ilyenkor, mintha rosszabbul látnék vele, és olyan érzésem van, mintha nyomás lenne a fejemben, de ez nem olyan igazi fejfájás szerintem, inkább össze-vissza sugárzó, nyomó.

Hátul, a nyakamnál, tarkómnál érzek még rossz érzést, főleg, ha sokat ülök (de ez nem tarkómerevség vagy ilyen, inkább fáradt érzés, hogy jól esne alaposan megmasszírozni a nyakam, a vállam, a tarkóm.)

Azt vettem észre, rosszabbul érzem magam, ha zárt helyen vagyok, pl. kiállításon (pedig nincs fóbiám) és amikor ülök a gép előtt, előrehajtott fejjel, akkor jobban szédelgek, jobban sípol a fülem és nyomást érzek. Ha napon, levegőn sétálgatok, akkor – bár nem múlnak el a tünetek – jobban érzem magam. De ha jön ez a nyomás érzés a fejben, és a szédülés, akkor olyan álmos fáradtságot érzek, és mintha járni is lassabban járnék, bár állítólag semmi különöset nem venni észre rajtam kívülről.

Voltam már fülészeten, nincs halláskárosodásom. Szemészeten nem találtak semmi eltérést (hordok szemüveget, kontaktlencsét és most kiderült, az olvasáshoz már szemüveg kell), a röntgen fokozott nyaki lordózist állapított meg, valamint a IV és V. csigolyánál ventrálisan alul kis peremmegnyúlások láthatók. A belső hallójárat átlagos tágasságú, a piramys csúcsok épek.

Neurológián is vizsgáltak, de nem találtak semmi különöset, viszont elküldtek MR-re. Erre viszont csak szeptember végére kaptam időpontot. Ez nagyon messze van még, én pedig rettegek az agydaganattól. Sokan belém akarják beszélni, hogy stressz, meg fáradtság az ok, de a két hetes szabadságom alatt sem enyhülnek a tünetek igazán, csak sétálás közben, ahogy már írtam. Amikor szabadban vagyok és megyek, akkor jobban érzem magam. A vérképem tökéletes, a vérnyomásom szintén 120/80. Nem cigizem, nem iszom alkoholt, 44 éves nő vagyok.

Általában a jobb oldalamnál érzem ezeket a tüneteket, de volt már olyan nap, hogy a bal oldalamon fájt, nyomott, sípolt (időjárás-változás vagy front miatt?), akkor a jobb oldalon nem éreztem semmi rosszat.

Nem vagyok hisztis fajta, de most már azt hiszem, kezdek bepánikolni ettől az állapottól, és attól, hogy bár sok orvosnál voltam, senki nem mondott semmit. (Szedtem orvosi utasításra A és E vitamint, valamint Tebofortan nevű glinko bioba gyógyszert – ezeket most abbahagytam, és mintha a fejnyomás kicsit enyhült volna, mióta ezeket nem szedem.)

És persze nagyon meg vagyok ijedve, félek az agydaganattól, vagy hogy mi lehet ez az egész, és nem tudok csak várni ölbe tett kézzel az MR vizsgálatig. Hova érdemes még fordulnom a problémámmal? Esetleg otoneurológiára, ortopédiára vagy érszűkülettel foglalkozó orvoshoz? Mert oda nem küldtek el.

Nagyon köszönöm a válaszát előre is, és elnézést a hosszú leírásért! Csak kicsit félek. Lehetnek ezek agydaganat jelei?

Amit leír, nem utal egyértelműen agydaganatra, de mivel ez a gyűjtőfogalom igen szerteágazó betegségtípusokat takar, az agyi MR vizsgálatot követően lehet több információja az orvosoknak arról, mi okozhatja az Ön panaszait. Ezek hátterében állhat stressz is, de állhat például vérkeringési zavar, meszesedés az erekben vagy a belsőfülben, s még számos más ok. Tekintettel arra, hogy sokféle vizsgálat történt önnél, s szerencsére jelentősebb kóros eredmény nélkül, nem biztos, hogy az esetleges további vizsgálatok érdemi új információt adnának.

Az otoneurológus vagy a gerinc kopásos elváltozásaival foglalkozó reumatológus is érdemibb javaslatokat adhat az MR vizsgálat ismeretében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok az agydaganatokról:
Kisagy tumor édesanyámnak
Agydaganat és parlagfű, mint őssejt szaporító
Gyermekvállalás agydaganat után
Agydaganat kezelése terhesen
Anaplasticus oligoastrocytoma G3
Visszatérő agydaganatok
Astocytoma agydaganat
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat típusa
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte

Top