Félelem parotis műtéte előtt

Parotisrák-műtétre megyek, de nagyon félek a következményektől. Nem dohányzom, alkoholt nem fogyasztok. Szeretném tudni, van-e esélyem a meggyógyulásra?

A gyógyulási esélyek nem attól függnek elsősorban, hogy Ön dohányzott-e, illetve fogyasztott-e alkoholt. Ennek a két tényezőnek elsősorban a betegség kialakulásában van szerepe azáltal, hogy fokozzák a daganat megjelenésének kockázatát, tehát a dohányosok között jelentősen nagyobb a tüdőrák, szájüregi rák, hólyagrák, stb. kialakulásának a valószínűsége, ám sajnos ezt részben a környezeti ártalmak, részben más tényezők folytán a nemdohányzók sem tudják zéróra csökkenteni.

Az mindenképpen esélyét adja a gyógyulásnak, hogy feltételezhetően a műtétre azért kerül sor, hogy a daganatot eltávolítsák, vagyis az orvosok úgy ítélik meg, hogy az műtétileg eltávolítható. Rendszerint előrehaladottabb rákos folyamatot jelez az, ha a daganat már nem műthető, ezekben az esetekben ugyanis már túlságosan összekapaszkodott környezetével vagy távoli áttétek jelentkeztek, amelyek miatt egy műtét jelentősen nem változtatna az esélyeken (kivéve, ha az életfunkciók fenntartása miatt elengedhetetlen az elvégzése).

A személyre szabott gyógyulási esélyekről részben a műtét előtt, ám még inkább a részletes szövettani lelet ismerete birtokában a műtét után tájékozódhat a beavatkozást végző orvostól. Erről általánosságban nem lehet állást foglalni, hiszen minden beteg esete más és más.

Kapcsolódó cikkek:
A fültőmirigy rosszindulatú daganata
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Parotis: acinussejt carcinoma, epithelial
Fülrőmirigy daganat
Parotis daganat
Parotis műtétre készülve
Kiterjedő tumor?
Visszatérő torokvérzés
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Gyógyult fültőmirigyrák
CT kontroll előtt
Sugárterápia és köszvény
Ízértékelés visszatérése
Fekélyes nyelv fájdalma

Top