Felfedezi az UH a hererákot? (jelige: frekvencia)

Néhány hete vettem észre, hogy jobb herém keményebb és kicsit nagyobb lett. Most már enyhe fájdalmat is érzek. Kértem időpontot urológiára, de csak jövő hétre kaptam, így kerestem egy sztk rendelőt, ahol fogadtak előjegyzés nélkül. Nem találtak semmilyen eltérést sem fizikális vizsgálat során, sem pedig az UH során. Az lenne a kérdésem, hogy hány százalék arra az esély, hogy hererákom van, de nem vették észre ultrahangon!? Vannak olyan típusai ennek a ráknak, amit nehezen lehet diagnosztizálni ultrahangos vizsgálattal? Elmenjek jövőhéten ismét az előjegyzett időpontomra is?

Minden vizsgálatnak van érzékenysége, s ez az egyes betegségeknél az egyes vizsgálatok esetében különböző. Ez alatt azt értjük, hogy egy fennálló betegség (pl. hererák) esetén mi az esélye annak, hogy az adott vizsgálat (például a here ultrahang vizsgálata) nem észleli a megbetegedést.

Amennyiben egy daganatos elváltozás még nagyon kicsiny, 1 mm alatti vagy néhány mm-es, akkor az ultrahangvizsgálat során nem biztos, hogy felfedezésre kerül. A vizsgálat érzékenysége függ a vizsgáló eszköz minőségétől, felbontóképességétől is: egy húsz évvel ezelőtti ultrahang érzékenysége sokkal alacsonyabb volt, mint a mai modernebb eszközökkel végzett vizsgálatok érzékenysége. A vizsgálat érzékenysége függ attól is, hogy a vizsgálatot végző szakember, illetve orvos mennyire jártas annak a betegségnek a diagnosztizálásában.

A mai modern ultrahang készülékekkel, here vizsgálatában jártas szakember vizsgálatakor, fél cm-es (5 mm-es) vagy azt meghaladó hereelváltozás vagy daganat esetén 10 százaléknál kisebbnek mondható az esélye, hogy nem kerül felfedezésre a folyamat. Leveléből nem derül ki, hogy a rendelőben urológus vizsgálta-e meg, vagy ki végezte a fizikális vizsgálatot. Amennyiben nem urológus látta, illetve amennyiben a here megkeményedésével kapcsolatos panaszai továbbra is fennállnak, érdemes elmennie az előjegyzett urológiai vizsgálatra, ahol arról is tud dönteni a szakember, van-e szükség a képalkotó (here UH) vizsgálaton túl valamilyen kiegészítő vizsgálatra, laborvizsgálatra.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Daganat a herezacskón
Duzzadt, fájó herék
Kis csomó a herében – 2.
Kis csomó a herében
Göb a herében: seminoma vagy sem?
Hererák 23 évesen, Hcg érték
Lágy csomó a herében
Nyirokcsomók, hererák?
23 éves hererákos férfi, PET vizsgálat?
Hereműtét utáni pszichoterápia
Kiújult hererák, összeomlás
Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Herevizsgálat diagnózisa
Hererák: echoszegény terület a májban
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón

Top