Felismerni a tüdőrákot (jelige: Pall Mall)

Rendszeres tüdőröntgennel észre lehet-e venni a tüdőrákot korai fázisában (amikor még gyógyítható) vagy valami speciális vizsgálat kell ahhoz, hogy felismerhető legyen? Másik kérdésem, hogy a tüdőrákot semmilyen fázisában nem lehet teljesen meggyógyítani? Illetve van-e olyan vizsgálat (vérvizsgálat, röntgen, stb.), amit ha rendszeresen elvégeztetünk (évente, félévente…), akkor a rákbetegség bármilyen fajtája időben felismerhető?

Az onkológusok álmainak netovábbja lenne egy olyan vizsgálat, amely egy csepp vérből vagy bármilyen más, egyszerű módon biztonságosan ki tudná mutatni, hogy a szervezetben rosszindulatú daganat alakult ki. Sajnos azonban ilyen módszer nem áll rendelkezésünkre. Ehelyett vannak szűrések, amikor a népességben gyakran előforduló és korai állapotban felismerve jobban gyógyítható betegségeket igyekeznek még panaszmentes állapotban kiemelni. Ilyen a középkorú nők emlőrákszűrése, ilyen a méhnyakrákszűrés, stb.

A szűrési gyakoriságot tapasztalati alapon állapítják meg: irányelv minden olyan betegségnél, amelyet szűrnek (az emlőszűrésre például 2 évente kerül sor), hogy még az esetek többségében korai stádiumban észrevegyék a betegséget. A szűrésnek költséghatékonynak is kell lennie, és az egyént sem terhelheti meg az indokoltnál nagyobb mértékben, vagyis nem lehet havonta ismételni a szűrővizsgálatot részben a kellemetlenségek, részben például a röntgen sugárterhelése miatt.

A szűrések közötti időben is kialakulhat daganat, s kifejlődhet akár áttétes stádium is. Sajnos a tüdőrákok esetében a daganatok felfedezésekor már körülbelül az esetek négyötödében áttétek is vannak. (A tüdőszűrést eredetileg nem rákszűrésre, hanem a TBC felfedezésére vezették be.) Sőt gyakran az áttét (például egy idegrendszeri tüneteket okozó agyi áttét) eredetét keresve derül fény az alapbetegségre, ez esetben például a tüdőrákra. Amennyiben egy daganat korai stádiumban panaszt okoz (például egy kis tüdődaganat vérezni kezd és vérköpés miatt a beteg orvoshoz fordul), van esély felfedezni még operálható, kezelhető stádiumban. A daganatok megelőzéséről, életmódi szabályokról már honlapunkon is többször írtunk, az életkornak és a nemnek megfelelő, a lakóhelyen rendelkezésre álló szűrési lehetőségekről pedig a háziorvostól lehet érdeklődni.

Fontosak az önvizsgálatok is, nőknél az emlők, férfiaknál a herék havi áttapintása, valamint mindkét nemnél az anyajegyek időnkénti áttekintése, s gyanús esetben az orvoshoz fordulás. A tüdőrákról még azt tudni kell, hogy a gyógyítási lehetőségek korlátozottsága ellenére az egyik leginkább elkerülhető daganattípus: mivel zömében a dohányzás okoz tüdőrákot (szájrák, nyelőcsőrák, hólyagrák, szívroham, agyvérzés, stb. mellett), a cigarettázás mellőzésével a kockázat jelentősen csökken.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top